SPRIJIN PENTRU ANGAJAȚI

0
566

Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică propune o serie de măsuri de sprijin pentru angajați și companii pentru reluarea activităților economice. Printre acestea se numără prelungirea indemnizației de șomaj tehnic, sprijin pentru program flexibil de muncă dar şi acordarea unei bonificații de 41,5% din salariul brut persoanelor care revin la serviciu, după ce au fost în șomaj tehnic, timp de trei luni.  Potrivit documentului măsuri de sprijin pentru angajați și companii pentru reluarea activităților economice sunt:

  • Prelungirea indemnizației de șomaj tehnic. Continuarea măsurii privind acordarea indemnizației de șomaj tehnic pentru angajatorii/profesioniștii a căror activitate este suspendată. Impactul este de 850 mil. lei/lună.
  • Stimularea reluării activităților economice și a ocupării. Pentru beneficiarii indemnizației de șomaj tehnic care își reiau activitatea se acordă o sumă în cuantum de 41,5% din salariul brut al angajatului (maxim 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe țară) pe o durată de 3 luni. Impact: 3,35 mld. lei.
  • Sprijin pentru program flexibil de muncă. Guvernul va asigura plata unei indemnizații în valoare de 75% din diferența dintre salariul brut al unui angajat prevăzut în contractul individual de muncă dinaintea reducerii programului și salariul brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii progamului de lucru. Măsura se aplică companiilor a căror cifră de afaceri a scăzut cu cel puțin 10% comparativ cu luna similară a anului anterior. Finanțarea acestei măsuri se va acoperi prin Programul SURE.
  • Granturi pentru formarea profesională a angajaților. Schema de finanțare se adresează angajatorilor care investesc în formarea profesională a propriilor salariați. Aceștia beneficiază de o subvenție stabilită în funcție de nivelul de calificare a programului de formare parcurs. Buget alocat: 150 mil. lei.

Alte măsuri de sprijin pentru ocuparea forței de muncă potrivit documentului stimularea ocupării tinerilor, a persoanelor cu vârsta de peste 50 ani și a românilor întorși din străinătate. De asemena asunt menţionate măsuri active pentru lucrătorii sezonieri și zilieri din domeniile agriculturii, HoReCa și turismului. O altă măsură inclusă în document prevede acordarea unui sprijin în valoare de 500 euro/angajat pentru achiziționarea de echipamente IT pentru angajații care desfășoară activități în regim de telemuncă în perioada stării de urgență/alertă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =