CARANTINA ȘI INTERNAREA OBLIGATORII, NECONSTITUȚIONALE

0
529
Sursa foto:jurist.org

Izolarea la domiciliu, carantina și internarea nu pot fi impuse în baza unui ordin de ministru, chiar dacă persoanele vizate sunt infectate cu noul coronavirus. Este decizia Curtii Constituționale a României, care consideră că astfel de proceduri restrâng drepturi și libertăți individuale și că impunerea unor măsuri restrictive poate fi stabilită numai printr-o lege care să reglementeze clar aceste restricții. Decizia Curții vine în urma unei sesizări a Avocatului Poporului referitoare la articolele din lege privind reforma în domeniul sănătății din 2006 și din Ordonanța de Urgență a Guvernului privind măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Avocatul Poporului a criticat prevederea din Legea Sănății din 2006 potrivit careia: „Măsurile  privind  prevenirea  şi gestionarea   situaţiilor   de   urgenţă generate   de   epidemii,   precum   şi   bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii.” (Art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006).

De asemenea, CCR a considerat neconstituțională și carantina impusă prin ordin de ministru pentru cei veniți din străinătate, stabilită anul acesta, prin OUG nr. 11. Prevederea criticată  de Avocatul Poporului spune că: ,,În cazul  epidemiilor/pandemiilor  sau  situaţiilor  de  urgenţă  de  sănătate  publică internaţionale declarate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, dacă exista un risc iminent   pentru   sănătatea   publică,   cu   respectarea   Regulamentului   sanitar internaţional  (2005),  la  propunerea  Grupului  tehnic  de  experţi  ai  Ministerului Sănătăţii,  ministrul  sănătăţii  instituie  carantina  pentru  persoanele  care  intră  pe teritoriul  României  din  zonele  afectate,  ca  măsură  de  prevenire  şi  limitare  a îmbolnăvirilor.” (Art. 8 alin. (1) din OUG nr.11/2020).

Deciziile Curții Constituționale vor intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial, iar asta va însemna că toate restricțiile de izolare, carantinare și internare, dispar pentru oamenii care vin de oriunde din străinătate, ori care acum sunt internaţi. Regulile ar putea fi reintroduse doar printr-o lege votată în Parlament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 1 = 10