3 MILIOANE DE LEI PENTRU INTERVENȚII DE RESTAURARE A MONUMENTELOR ISTORICE

0
1607
Sursa foto:lomo.ro

Prefectura Buzău anunță opinia publică și entitățile publice interesate cu privire la oportunitatea accesării unei linii de finanțare pentru restaurarea monumentelor istorice. Institutul Național al Patrimoniului (INP) a lansat un apel național de proiecte finanțate prin intermediul Timbrului Monumentelor Istorice, având o sumă totală de 3.000.000 lei. În cadrul apelului sunt prevăzute două direcții de finanțare:

  • Intervenții de urgență (2.000.000 lei).
  • Pregătirea documentațiilor tehnico-economice pentru restaurarea monumentelor istorice (1.000.000 lei).

În prima categorie sunt eligibile proiectele vizând punerea în siguranță a monumentelor istorice, care cuprind: intervenții directe, consolidarea elementelor structurale și de arhitectură; intervenții indirecte- sprijiniri, eșafodaje, acoperiri de protecție; lucrări conexe – desfacere/refacere a instalațiilor/echipamentelor; finisaje interioare și exterioare etc.

Cea de-a doua categorie se referă la proiectare pentru restaurarea monumentelor istorice și poate cuprinde proiecte de anvergură și complexitate redusă, elaborate pentru toate fazele de proiectare (DALI, PT, DTAC, DE), proiecte complexe, elaborate la faza DALI, inclusiv studii și investigații; proiecte fază unică (PFU) pentru componente artistice.

Beneficiarii finanțărilor pot fi persoane fizice și juridice, de drept public sau privat, care au calitatea de proprietar, titular al unui drept de superficie, de concesiune sau de folosință pentru durată mai mare de 25 de ani sau titular al dreptului de administrare a unui monument istoric.

Plafonul de finanțare este de 200.000 lei/proiect pentru prima categorie, respectiv 140.000 lei/proiect pentru cea de-a doua. Valoarea cofinanțării trebuie să fie de 10%, în numerar, din valoarea totală a finanțării solicitate. Termenul de depunere este de 20 iunie 2020, ora 20.00. Procesul de depunere va fi exclusiv on-line. Mai multe detalii se pot regăsi accesând linkul:  https://patrimoniu.ro/noutati/item/871-apel-de-proiecte-finantate-prin-timbrul-monumentelor-istorice-sesiunea-mai-iunie-2020.

Dintre cele aproape 870 de obiective din lista cu monumente istorice din județul Buzău, mai puțin de jumătate sunt în mediul rural. Acestea dețin o importanță deosebită în lista monumentelor istorice, aproape 800 dintre ele fiind de importanță națională, iar 50 de obiective de importanță locală. Un număr însemnat de obiective cu caracter istoric sunt în comunele Bozioru, Cozieni, Merei, Măgura, Săhăteni şi Tisău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 3 =