UNITĂȚILE MILITARE, ȘCOLILE, SPITALELE ȘI ALTE INSTITUȚII DE STAT AR PUTEA FI OBLIGATE SĂ CUMPERE DOAR PRODUSE ALIMENTARE ROMÂNEȘTI

0
1708

Senatorii vor dezbate un proiect de lege care prevede ca toate instituțiile de stat să fie obligate să achiziâioneze bunuri alimentare doar din producția internă, realizate exclusive din materii prime românești. Ar însemna ca toate spitalele, școlile, penitenciarele, unitățile militare, centrele sociale și alte asemenea instituții, care oferă masa sau produse alimentare, să le cumpere de la antrepozite special, gestionate de Ministerul Agriculturii, scrie legestart. Țara noastră a mai avut o lege care prevedea ca supermarketurile să vândă 51% alimente românești, dar legea a fost abrogate după avertismentele UE, inclusive o procedură de infrigemenet pe motiv că țara noastră încalcă drepturile consumatorilor și libertate de circulație a mărfurilor în Europa.

Ministerul Ariculturii va întocmi lista producătorilor care pot livra produse realizate exclusiv din materii prime românești, apoi va comunica, în baza asociațiilor de producători, cantitățile realizate în anul precedent, până la data de 1.03 a fiecărui an, cantitățile reale de produse ce pot fi puse pe piață, în așa fel încât să se poată realiza centralizarea atât a producătorilor, cât și a produselor alimentare și nealimentare, la nivel național. În funcție de cantitățile disponibile, la aceste depozite pot avea acces și alți consumatori, dintre firmele private, la același preț de producător, ca și instituțiile de stat. De asemenea, în cadrul antrepozitelor regionale se pot dezvolta şi structuri de procesare, zonă pentru sacrificarea animalelor, de ambalare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind condiţiile de siguranţă aplicabile fiecărui tip de produs.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =