ALERGIILE DE PRIMĂVARĂ POT FI CONFUNDATE CU COVID-19

0
495

Sezonul alergiilor de primăvară este în toi și simptomele acestora pot fi confundate ușor cu cele ale COVID19. Tusea, secreţiile nazale sau durerile de cap sunt suferinţe comune pentru cele două afecţiuni. Chiar şi pentru medicii alergologi poate fi dificil să pună un diagnostic corect. „În ambele situaţii, pacientul poate să prezinte secreţii nazale, obstrucţie nazală, dureri de cap, inclusiv în rinita alergică şi, de foarte multe ori, şi tuse. Pacientul cu rinită alergică poate prezenta tuse din două considerente. Această tuse poate fi o manifestare a astmului bronşic sau poate fi dată de acele secreţii care se scurg în spatele nasului şi irită faringele, producând acea tuse iritativă”, ne-a precizat Simona Băjenaru, medic alergolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Medicii alergologi spun însă că există și câteva simptome diferite între rinita alergică provocată de polen, praf sau acarieni și Covid-19. ,,În rinita alergică nu apare niciodată febra. În rinita alergică nu există acele dureri musculare, starea generală alterată care apare în gripa sezonieră, cât şi în COVID-19. Pentru pacienţii cu rinită şi astm alergic, din fericire, nu s-a constatat că ar fi vreun risc special. Astmul şi rinita alergică nu prezintă un risc special pentru coronavirus”, declară medicul alergolog. O persoană alergică poate fi şi un agent mult mai activ de transmitere a coronavirusului, pentru că strănută mai des. De aceea e important să poate mască de protecție atunci când iese din casă.

,,Dacă ne gândim la transmiterea virusului, având în vedere că pacientul cu rinoconjunctivită alergică strănută, are mâncărimi de nas, de ochi, are tendinţa de a duce mâna la nas, la ochi, gesturi care trebuie evitate în acest context. Pentru că strănută foarte des, trebuie să-şi pună mască astfel încât să evite o eventuală transmitere a bolii”, mai spune medicul alergolog Simona Băjenaru. În această perioadă, pacienții cu rinită alergică trebuie să își administreze în continuare tratamentul, așa cum a fost prescris de medicul specialist. Totodată, este recomandat ca și de acum înainte, persoanele alergice la polen să poarte mască de protecție atunci cand ies pe stradă, pentru evitarea contactului cu alergenii din atmosferă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

30 + = 36