PROIECT: PRIMĂRIILE AR PUTEA MONTA CAMERE DE SUPRAVEGHERE PE STÂLPII DE ILUMINAT PUBLIC, FĂRĂ SĂ PLĂTEASCĂ NIMIC

0
1087

Un proiect de lege, care a primit raport favorabil la Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, prevede că primăriile ar putea monta camere video de supraveghere pe stâlpii de iluminat public, fără să plătească nimic, doar folosindu-se de infrastructura de distribuție a energiei electrice. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament, semnat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial. Desigur că acest lucru poate fi făcut dacă primăriile respectă prevederile Legii nr. 190/2018 referitoare la modul în care pot fi prelucrate datele personale, după cum scrie avocatnet.ro. În momentul de față, singurele prevederi din această lege referitoare la monitorizarea video, ce trebuie respectate, sunt următoarele:

  • interesele legitime urmărite sunt temeinic justificate și prevalează asupra intereselor sau drepturilor și libertăților persoanelor vizate;
  • s-a realizat informarea prealabilă, completă și în mod explicit;
  • alte forme și modalități mai puțin intruzive pentru atingerea scopului urmărit nu și-au dovedit anterior eficiența;
  • durata de stocare a datelor cu caracter personal este proporțională cu scopul prelucrării, dar nu mai mare de 30 de zile, cu excepția situațiilor expres reglementate de lege sau a cazurilor temeinic justificate.
  • Orice entitate care prelucrează date cu caracter personal, fie ea privată sau publică, trebuie să respecte prevederile Regulamentului european privind protecția datelor personale (GDPR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 54 = 64