PROBLEME DUPĂ IZOLARE SAU CARANTINĂ, LA BUZĂU

0
1477

Pandemia crează serioase probleme celor aflați în izolare sau carantină și nu doar din cauza restricțiilor impuse. Medicii de familie din Buzău se confruntă deja cu multe solicitări pentru eliberarea de documente necesare persoanelor care s-au aflat în izolare la domiciliu ori în carantină sau într-o zonă în care s-a impus această măsură. Medicii spun că sunt presați de către angajatori să elibereze aceste concedii înainte de a se termina perioada de carantină sau de izolare la domiciliu.

Ei precizează că astfel de concedii pentru carantină sau izolare la domiciliu nu se eliberează decât în anumite condiții și respectându-se legislația în vigoare pe perioada pandemiei. Medicii de familie mai spun că nu pot elibera certificate de concediu medical pentru carantină și izolare la domiciliu fără un document justificativ eliberat de către Direcția de Sănătate Publică. Este vorba despre o adeverință care precizează perioada în care persoana s-a aflat în carantină instituționalizată, la cererea DSP. Aceeași situație este întâlnită și în cazul buzoienilor aflați în autoizolare sau izolare la domiciliu.

Angela Mazdrag, președintele Uniunii Patronatelor Independente din Medicină de Familie din România, spune că, la Buzău, angajatorii nu vor să înțeleagă aceste reglementări, în ciuda încercărilor de a clarifica acest aspect. Potrivit legii, astfel de certificate medicale se eliberează de către medicul de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei stării de urgență. Mai exact, acest document se poate elibera oricând, dar după terminarea acestei stări de urgență sau de alertă, și nu mai devreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 + = 77