CARE VA FI VALOAREA AMENZILOR PENTRU PERSOANELE CARE NU POARTĂ MASCĂ?

0
520

Grupul de Comunicare Strategică a transmis un document de întrebări şi răspunsuri cu privire la starea de alertă, oferind detalii printre altele despre numărul de persoane care pot participa la diferite evenimente familiale, despre recomandările pentru persoanele de peste 65 de ani dar și despre posibilele sancțiuni pe care le-ar putea primi persoanele care nu poartă mască.

Astfel, hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus.

În ceea ce privește purtarea măștii care acoperă nasul și gura știm că este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Totui, persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 42 = 47