PROIECT DE LEGE DE MODIFICARE A CODULUI ADMINISTRATIV?

0
465

Câțiva parlamentari au depus, recent, un proiect de lege care va modifica Codul administrativ pentru a permite conducerilor autorităților și instituțiilor publice să organizeze un plan de lucru al bugetarilor diferit de programul lor normal. Una dintre schimbări este, potrivit avocatnet.ro, că aprope toți bugetarii vor putea intra în șomaj tehnic și nu doar cei ce au acum un contract individual de muncă. Pentru a putea fi trimiși în șomaj tehnic, este necesar ca activitatea compartimentului instituției sau autorității din care fac parte acei bugetari să fi fost redusă cu până în 20%.

Dacă vor fi trimiși în șomaj tehnic, bugetarii vor rămâne la dispoziția instituției sau autorității și vor beneficia de plata unei indemnizații de 75% din salariul pe care îl au, însă nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut. Proiectul de lege mai vizează, pe lângă trimiterea în șomaj tehnic a bugetarilor, modificarea programului de lucru. Acest lucru s-ar face în următoarele moduri:

  • exercitarea atribuțiilor de serviciu de la domiciliu;
  • reducerea programului de lucru de la cinci la patru zile pe săptămână.

Aceste schimbări nu vor viza toți bugetarii, fiind exceptați: personalul din unitățile sanitare; magistrații, personalul asimilat acestora și personalul auxiliar din cadrul instanțelor; personalul didactic de predare din învățământ (nu se face o diferențiere între învățământul universitar și cel preuniversitar); personalul din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională; cei numiți sau aleși în funcții de demnitate publică; secretarul general al unității/subdiviziunii administrativ-teritoriale; prefectul, subprefectul și șeful oficiului prefectural.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

85 + = 88