PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ POT BENEFICIA DE INDEMNIZAȚIA DE ȘOMAJ TEHNIC DE LA STAT ȘI PENSIONARII

0
927

Potrivit unui act normativ al Guvernului, pe perioada stării de urgență, cei ce beneficiază de pensie, dar sunt, în același timp, și angajați ori profesioniști, pot primi, dacă rămân fără slujbă, șomaj tehnic din banii statului sau indemnizația de profesionist. Totodată, scrie avocatnet.ro, de aceste drepturi pot beneficia și cei încadrați în grad de handicap, care lucrează, indiferent de formă – salariat sau profesionist.

Pe perioada șomajului tehnic, angajatorul trebuie să achite salariatului o indemnizație de 75% din salariul de bază, banii primiți de firme de la stat putând acoperi indemnizația de șomaj tehnic numai în limita a 75% din câștigul salarial mediu brut și doar pe perioada în care se aplică starea de urgență.

Pe de altă parte, dacă activitatea le-a fost întreruptă ca urmare a efectelor epidemiei de coronavirus, pe perioada stării de urgență, PFA-urile și alți profesioniști pot să ceară de la stat o indemnizație de 75% din câștigul salarial mediu brut (aproximativ 4.072 de lei – valoarea brută), potrivit OUG 30/2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 2 =