SOCIETĂȚI AMENDATE CU PESTE 330.000 DE LEI DE CĂTRE COMISARII GĂRZII DE MEDIU BUZĂU

0
570

În primul trimestru al anului 2020, cei 8 comisari ai Gărzii de Mediu din Buzău au efectuat un număr total de 154 de inspecții. Două inspecții au avut loc la operatori economici ce desfășoară activități cu impact major asupra mediului (dețin și utilizează instalații prevăzute în Directiva Emisii Industriale a Comisiei Europene) și o inspecție a vizat un obiectiv cu risc de accidente majore în care ar putea fi implicate substanțe periculoase.

Principalele neconformități constatate în urma controalelor menționate, au vizatfost gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității; abandonarea de deșeuri menajere sau reciclabile în zone nepermise. De asemenea au fost depistate abateri care au constat în neluarea măsurilor necesare pentru limitarea emisiilor de poluanți în atmosferă și necolectarea selectivă.sau separată a deșeurilor reciclabile în vederea valorificării. În urma controalelor, au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale, din care 26 de amenzi totalizând 334.000 lei, 23 dintre acestea fiind deja achitate, 2 contestate, iar una fiind în termenul de achitare”, a precizat Carmen Ichim Comisar Șef al Gărzii de Mediu, filiala Buzău.

O pondere importantă în desfășurarea inspecțiilor neplanificate au avut-o controalele privind transferurile intracomunitare de deșeuri nepericuloase, importate în vederea valorificării de către o societate buzoiană autorizată care are ca obiect de activitate reciclarea deșeurilor de materiale plastice. Astfel, în cursul lunii martie, au fost efectuate 16 controale, fiind verificat conținutul de deseuri al unui număr de 84 de containere (transportate pe cale maritimă, descărcate în Portul Constanța și, ulterior, preluate și transportate cu mijloace auto la societatea autorizata) provenind din 6 tari: Anglia, Portugalia, Spania, Australia, Lituania și Cipru.

În toate aceste cazuri, au fost verificate atât documentele de însoțire, cât și tipul deșeurilor, pentru a se stabili dacă acestea se încadrează în categoria deșeurilor reciclabile și nu menajere, aduse din alte țări pentru a fi eliminate în România; cele 84 de containere au fost descărcate și deschise în prezența comisarilor de mediu, nefiind constatate neconformități. Din totalul inspecțiilor neplanificate, în perioada 17-31 martie 2020, 21 au vizat regimul deșeurilor. Mai exact, 8 controale au urmărit verificarea unor sesizări, iar 13 controale au vizat modul de transport al deșeurilor reciclabile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

72 + = 74