CONTRIBUȚIILE DE ASIGURĂRI SOCIALE, PLATA UTILITĂȚILOR ȘI CONTRIBUȚIILOR ASIGURATORII PENTRU MUNCĂ, AMÂNATE PENTRU TREI LUNI DE ZILE?

0
863

O lege care a trecut recent de către Parlament prevede că, pentru o perioadă de trei luni, se va permite amânarea virării contribuțiilor de asigurări sociale (CAS), a plății contribuțiilor asiguratorii pentru muncă (CAM). De asemenea, firmele și persoanele fizice vor mai putea obține și amânarea plății utilităților, dacă aceste persoane au fost afectate de măsurile impuse de autorități pentru a limita efectele crizei coroanvirus. Aceste facilități se vor aplica abia după ce legea va fi promulgată de președintele României și va apărea în Monitorul Oficial.

În ceea ce privește virarea CAS și plata CAM, măsura se referă la acele contribuții care trebuiau virate pentru lunile martie, aprilie și mai. Angajatorul este cel care trebuie să facă o cerere pentru a beneficia de amânările menționate mai devreme. De asemenea, că cei care au obligația de plată a contribuțiilor nu vor fi nevoiți să plătească dobânzi sau penalități de întârziere pentru perioada cât timp plata contribuţiilor este amânată.

Aceeași lege adoptată de către Parlament mai prevede că atât firmele, cât și persoanele fizice, pot obține o amânare la plată, pentru trei luni de la momentul intrării în vigoare a legii, a serviciilor de utilități. Asta înseamnă serviciile de apă-canal, energie, gaze, salubritate, precum și cele telefonice și de internet sau cablu TV. În același timp, menționează avocatnet.ro, facilitatea nu se va extinde și cu privire la servicii de voce și date mobile. Pentru a beneficia de aceste facilități, firmele trebuie să fi fost afectate de măsurile adoptate de autorități, fie prin oprirea activității, fie prin diminuarea cu 15% a veniturilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =