ÎNGRIJORĂRI TRATATE CU NEDUMERIRI, LA RÂMNICU SĂRAT

0
4695

Un municipiu lăsat fără spital și locuitori îngrijorați. Așa stau lucrurile astăzi la Râmnicu Sărat. Tot mai mulți oameni solicită autorităților lămuriri în privința Spitalului Municipal, în condițiile în care nu mai pot primi consultații medicale, iar singurii care le pot oferi tratament pentru afecțiunile usoare sunt medicii de familie. Cui se adresează locuitorii din Râmnicu Sărat dacă au o urgență medicală în această perioadă?  Cine răspunde de soarta bolnavilor din municipiu? Ce cazuri vor fi tratate de acum la Râmnicu Sărat?  În locul unor răspunsuri clare legate de transformarea Spitalului Municipal din Râmnicu Sărat în unitate suport pentru pacienții cu COVID 9, oamenii primesc informații confuze și trunchiate, dar și declarații  contradictorii. O postare recentă a primarului municipiului Râmnicu Sărat, care cuprinde o declarație a managerului Spitalului Municipal, lasă să se înțeleagă ca toate cazurile grave cu coronavirus vor fi tratate în Spitalul Județean Buzău, la Râmnicu Sărat urmând a fi tratați doar pacienții cu COVID 19, care au și alte afecțiuni.

“Vor veni pacienți în Spitalul Râmnicu Sărat numai cei care sunt testați pozitiv cu COVID și suferă de alte afecțiuni. De exemplu, un pacient care are COVID și are o luxație, sau o entorsă, sau o fractură. Un pacient cu COVID care trebuie să aibă o intervenție chirurgicală. Deci aceștia vor fi pacienții care se vor adresa Spitalului Municipal Râmnicu Sărat”, a declarat Adrian Danielescu, Manager Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Aceleași declarații menite a calma spiritele și a atenua îngrijorarea oamenilor au fost făcute și astăzi de către autoritățile din Râmnicu Sărat. Atât primarul Sorin Cîrjan, cât și managerul spitalului municipal, Adrian Danielescu, afirmă că spitalele suport  pentru COVID 19, cum este și cel din Rm Sărat, tratează doar cazurile pozitive cu COVID-19, care necesită îngrijiri medicale și pentru alte patologii.

Reprezentanții Consiliului Județean Buzău, ai Prefecturii și ai Spitalului Județean Buzău aduc însă lamuriri. Claudiu Damian, managerul general al Spitalului Județean de Urgență Buzău precizează că în Spitalul Municipal Râmnicu Sărat vor fi tratate toate cazurile din județul Buzău confirmate cu noul coronavirus. Excepție fac cazurile critice, care au nevoie de dializă, și care vor fi tratate în Spitalul Județean Buzău și în clinica particulară cu care Spitalul Județean colaborează. De asemenea, cazurile asimptomatice și usoare vor fi tratate la Secția de Boli Infecțioase din Buzău, iar femeile gravide cu COVID 19 la Maternitatea din Buzău, printr-un circuit special.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu subliniază că Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat va trata toate cazurile confirmate cu COVID 19, indiferent că sunt ușoare sau grave, cu o singură excepție: pacienții care au nevoie de dializă și care vor fi tratați la Buzău. Nedumeriri există din partea locuitorilor din Râmnicu Sărat și în ceea ce privește urgențele, altele decât cazurile cu COVID, apărute în oraș și împrejurimi. Managerul Spitalului Municipal afirmă că nu s-a putut înființa un spatiu de primire a cazurilor de urgență în Policlinica spitalului, deoarece unitatea va avea regim de spital infectat, unde trebuie să existe niște circuite de intrare și iesire pentru personalul medical.

Nici în privința înființării unui centru de dializă în cadrul Spitalului din Râmnicu Sărat lucrurile nu sunt clare. Dacă la început se vorbea despre înființarea unui astfel de centru în spital, acum cazurile de dializa vor fi transferate la Brăila, din cauza durității apei din Râmnic. În mod ciudat, și Buzăul are o apă extrem de dură, însă acest aspect nu împiedică tratarea pacienților care au nevoie de dializă.

Cu siguranță, răspunsurile autorităților din Râmnicu Sărat nu au darul să îi liniștească pe locuitorii orașului. Sunt încă multe întrebări fără răspuns sau cu răspunsuri deloc convingătoare, menite a crea în continuare confuzie și îngrijorare. Toate aceste neclarități trebuie explicate oamenilor cu sinceritate și extrem de clar, indiferent cât de crud este adevărul. Pentru că lucrurile nespuse sau spuse trunchiat pot fi mult mai periculoase decât un virus de temut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 6 =