PROCEDURA PRIVIND ACCESUL LA ȘOMAJUL TEHNIC A FOST SIMPLIFICATĂ. SOLICITĂRILE SE DEPUN ONLINE

0
679

Începând de maine , 1 aprilie,  angajatorii, a caror activitate a fost afectata de pandemia de coronavirus,  pot depune  actele pentru decontarea șomajului tehnic, in cazul angajatilor carora le-au fost suspendate contractele de munca. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat astazi ca procedura a fost simplificata si ca solicitarile se pot face prin cereri online agențiilor județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.  Cererea va fi de fapt o declaratie pe propria raspundere, iar banii vor fi alocați de Guvern, în termen de 15 zile de la depunerea actelor.

„Angajatorii nu trebuie să avanseze de la ei plățile pentru șomaj tehnic. Plățile se vor face direct de către AJOFM, astfel încât angajatorii să dispună la începutul lunii aprilie de fonduri pentru acoperirea costurilor de șomaj tehnic. La fel se va întâmpa și la începutul lunii mai, pentru perioada aferentă lunii aprilie”, a explicat  ministrul Violeta Alexandru.

De șomaj tehnic vor beneficia și cei care lucrează în regim PFA, drepturi de autor sau desfășoară alte tipuri de activități care nu le-au adus un venit constant, care trebuie să se adreseze agențiilor judetene pentru Plăți și Inspecție Socială. Solicitările pot fi depuse tot online. Indemnizația de somaj tehnic va fi  de 75% din salariul de bază, nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie.

In toată această perioadă nu se vor efectua controale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

73 + = 75