ROMÂNIA A INTRAT OFICIAL ÎN SCENARIUL 3 AL RĂSPÂNDIRII INFECŢIEI CU CORONAVIRUS. CE AR TREBUI SĂ ŞTIȚI LEGAT DE ACEST SCENARIU?

0
825

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat, astăzi, o hotărâre pentru instituirea de noi măsuri pentru evitarea răspândirii COVID-19 (coronavirus). Astfel, adunările cu peste 50 de persoane sunt interzise. Au fost restricționate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, care presupun participarea a peste 50 de persoane, realizate în spații închise, inclusiv cele realizate în săli de tratament balnear, săli de fitness, saloane de SPA-uri, de cosmetică, săli de jocuri de noroc și cazinouri. Totodată, Parlamentul își suspendă activitatea cel puțin o săptămână din cauza coronavirusului.

Astfel, după ce în România s-au înregistrat la ora17.00, 102 cazuri de infectări, țara noastră a intrat oficial în scenariul 3 al răspândirii infecţiei cu coronavirus, cel în care numărul cazurilor se situează între 101 şi 2000 de cazuri.  Ce ar trebui să ştii legat de acest scenariu?

  1. Vei fi oprit în curtea spitalului unde vei ajunge, pentru că medicii vor face în corturi special amenajate triaj epidemiologic.
  2. La triaj ţi se va lua temperatura corporală şi vei completa un formular.
  3. Cadrele medicale vor pune pe primul loc cazurile de epidemie, aşa că ai putea avea de aşteptat.
  4. Dacă nu ai o urgenţă, nu te duce la spital. Medicii te vor amâna.
  5. E bine să ştii că în scenariul 3 spitalele de boli infecţioase nu vor trata decât cazurile de infecţie cu SARS Cov 2.
  6. Dacă nu ai infecţie cu SARS cov 2 şi ai alte afecţiuni vei fi transferat către altă unitate sanitară.
  7. În scenariul 3 managerii spitalelor vor mări spaţiile pentru tratarea pacienţilor, aşa că, dacă eşti deja internat ai putea fi mutat pe altă secţie.
  8. În acest scenariu autorităţile vor aduce în sistem medici în plus, proaspăt specialişti sau chiar cadre medicale ieşite la pensie.
  9. În scenariul 3 cei care gestionează criza legată de noul coronavirus vor găsi noi spaţii pentru carantinarea oamenilor care necesită această măsură.
  10. În scenariul 3 este foarte posibil ca pacienţii să fie carantinaţi la domiciliu, dacă spaţiile puse la dispoziţie de autorităţi nu vor fi suficiente.

Situatia pe județe/municipiul București a cetățenilor infectați cu virusul COVID-19 (coronavirus) se prezintă astfel: București (31), Timiș (11), Hunedoara (14), Constanța (7), Iași (5), Caraș-Severin (4), Covasna (4), Dolj (3), Brașov (2), Mehedinți (2), Mureș (2), Gorj (2), Cluj (2), Neamț (2), Olt (2), Bacău (1), Bihor (1), Buzău (1), Galați (1), Maramureș (1), Prahova (1), Suceava (1), Vrancea (1) și Ilfov (1).  Pe de altă parte, în Italia, s-a înregistrat primul deces printre români. Este vorba despre o femeie de 80 de ani din Borșa, județul Maramureș. Acesta se afla în Italia pentru a-și îngriji sora bolnavă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

70 + = 79