PROIECT: ANSVSA IMPUNE NOI REGULI PENTRU MARII CRESCĂTORI DE PORCI

0
539
Sursa foto:revistafermierului.ro

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a pus în dezbatere publică un proiect de act normativ ce prevede noi reguli ce vor trebui respectate de către toți crescătorii de porci din țara noastră. Aplicarea proiectului se va face după ce va fi aprobat de președintele ANSVSA, de ministrul agriculturii și mai apoi va fi publicat în Monitorul Oficial. Noile reguli s-ar impune tocmai pentru a reduce riscul de apariție sau de răspândire a pestei porcine africane. Potrivit actului normativ, exploatațiile comerciale de porci vor trebui să înregistreze în Baza Națională de Date atât date despre animalele crescute, cât și mișcările sau evenimentele care le vizează.

De asemenea, marii crescători de porci trebuie să elaboreze un plan de biosecuritate, pentru evitarea pătrunderii agenţilor patogeni în crescătorie, cât și evitarea răspândirii acestora către alte crescătorii. Acest plan va trebui să conțină descrierea fluxului tehnologic al fermei, harta acesteia, descrierea traseelor tehnologice şi a celor de urgenţă,  procedurile de biosecuritate, descrierea echipamentelor folosite pentru biosecuriatea fermei, planul de instruire a personalului, procedura pentru eliminarea animalelor moarte și avertizarea prin mijloace vizuale privind statutul de biosecuritate al fermei.

Totodată, crescătoriile de porci vor trebui dotate cu vestiar, iar sala de mese pentru personal, dacă există, va trebui amplasată astfel încât să asigure transferul alimentelor din zona murdară în zona curată. Accesul auto se va putea face doar prin zona de decontaminare/dezinfecţie auto clar marcată, localizată la limita dintre zona curată și cea murdară.

Pe de altă parte, pentru a evita răspândirea accidentală a unor boli, cei ce lucrează în crescătoriile de porci trebuie să dezinfecteze, la intrarea în zona curată, toate materialele folosite, inclusiv obiectele personale și încălțămintea. Totodată, aceștia nu vor putea crește porci la domiciliu și nici nu vor putea introduce în crescătorie produse alimentare bazate pe carne de porc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

83 + = 85