STUDENŢII SOLICITĂ VOUCHERE DE 445 DE EURO, PENTRU PROGRAMUL „EURO 200”

0
528

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) solicită actualizarea criteriilor de acordare a ajutorului financiar al programului național „Euro 200”, în vederea stimulării achiziționării de calculatoare. ,,Chiar dacă actul normativ încă în vigoare urmărește „stimularea achiziționării de calculatoare, prin acordarea unor ajutoare financiare stabilite pe criterii sociale, pentru crearea de competențe în utilizarea tehnicii de calcul”, condițiile de eligibilitate nu sunt corelate cu contextul socio-economic de la nivel național, iar suma de 200 de euro se dovedește vădit insuficientă, raportată la scopul programului”, menționează într-un comunicat de presă ANOSR.

Potrivit Alianței, în pofida modificărilor aduse în anul 2018, se remarcă în continuare faptul că aceste amendamente nu au produs un impact considerabil nici în mediul preuniversitar, dar nici în cel universitar, după cum o demonstrează și evoluția numărului de solicitanți, respectiv beneficiari. Numărul de solicitanți și beneficiari din mediul universitar a scăzut dramatic de la 4.496 de solicitanți în 2004 la doar 28 în 2019 (o scădere de 99,37%) și de la 505 beneficiari în 2004 la 28 în 2019 (o scădere de 94,45%). În același timp, în 2018 numărul de beneficiari din mediul universitar a atins minimul istoric alarmant de 3 beneficiari.

,,Această reducere îngrijorătoare a beneficiarilor este cauzată de criteriile de eligibilitate a acestui program național. Pe deoparte, birocrația excesivă și dosarul extrem de complex pe care trebuie să îl depună pentru a beneficia de acest drept îi descurajează pe tinerii cu vârsta până la 26 de ani să depună dosarul cu actele necesare. Totodată, această discrepanță între cele două categorii de aplicanți se datorează faptului că programul în speță poate fi accesat doar o singură dată. Așadar, studenții care au beneficiat de acest ajutor financiar pe perioada liceului sau învățământului primar, nu mai au posibilitatea de a beneficia ulterior de acest sprijin financiar”, mai precizează ANOSR.

De programul „Euro 200”, potrivit legii beneficiază elevii și/sau studenții din învățământul de stat sau privat, în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare medii/membru de familie de maximum 250 lei, plafon care ar trebui să fie indexat anual (de la 150 de lei prevăzuți inițial în anul 2004), printr-o hotărâre de guvern, în funcție de indicele de creștere a prețurilor de consum (IPC).

ANOSR a publicat o analiză detaliată a aplicării acestui program în care arată că suma oferită de stat pentru acest program a crescut exclusiv datorită cursului de schimb, de la 868 de lei în 2014, la 942 de lei în 2020. Adică 74 de lei creştere, doar pe seama cursului euro-leu. ,,O problemă stringentă este plafonul de venit brut maxim/membru de familie de 250 lei, în timp ce salariul minim brut pe economie este de 2.230 lei (HG nr. 935/2019). Plafonul stabilit este mult prea mic și nerealist raportat la actualele venituri ale familiilor din România. De asemenea, un alt obstacol rezidă în valoarea mult prea mică a voucherului de 200 euro, neconcordant cu realitățile actuale ale pieței IT. Deoarece este imperativ necesar  ca produsul achiziționat să îndeplinească configurația minimă recomandată, se produce automat și o creștere a valorii de piață”, arată Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 7 =