PACIENȚII INFECTAȚI CU TUBERCULOZĂ VOR PUTEA FI TRATAȚI ȘI ÎN SISTEM AMBULATORIU

0
604

Ministerul Sănătății a publicat în dezbatere publică, pe pagina de web www.ms.ro, secțiunea Transparență Decizională un proiect de Ordin de ministru pentru aprobarea metodologiei de implementare a derulării proiectului pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienților cu tuberculoză din România. Prin acest document este aprobată metodologia de implementare a derulării proiectului-pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienților cu tuberculozădin România.

Proiectul pilot va fi derulat în București,  în perioada ianuarie –decembrie 2020 și face parte dintr-un proiect mai amplu ”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, finanțat de către Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei și Malariei pe care Ministerul Sănătății îl derulează timp de 3 ani, în perioada 2018-2021.

În cadrul proiectului este prevăzut ca pacienții cu tuberculoză să fie tratați în dispensarele TB aparținând Institutului de Pneumoftiziologie ”Marus Nasta” (din sectoarele 4,5 și 6), cu obiectivul de a evita spitalizările în situația în care acestea nu sunt absolut necesare. De altfel, obiectivele operaționale ale proiectului pilot sunt reprezentate de tratarea exclusiv în ambulatoriu a minimum 200 de pacienți cu TB BK negativă din București, a 65% din totalul pacienților cu TB sensibilă, cu microscopie negativă și cu rezidența în București, dar și asigurarea unei rate de aderență de 90% în lotul de pacienți cu TB BK negativă tratați exclusiv în ambulatoriu.

Rata de succes așteptată la tratament este de 85% (pacienți cu succes terapeutic –vindecați și tratament complet, conform definiției) și a unei rate de abandon și pierduți mai mică decât media pe țară de 4%. Implementarea acestui proiect pilot nu are ca obiective nu doar tratarea pacienților cu spută BK negativă în ambulator, pacienți care nu sunt contagioși, dar și diagnosticarea rapidă a suspecților, toate acestea fiind făcute astfel încât persoanele sănătoase să nu fie supuse riscului de a contacta boală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 58 = 68