ANGAJATORII VOR PUTEA SĂ ACORDE PROPRIILOR SALARIAȚI PENSII SUPLIMENTARE, SUB FORMA PENSIILOR OCUPAȚIONALE

0
673

Prin Legea privind pensiile ocupaţionale, adoptată în decembrie de deputați și promulgată luni, prin decret de către președintele Klaus Iohannis, salariații din țara noastră vor putea obține o pensie ocupațională, adică o pensie suplimentară, care să vină în completarea pensiilor acordate în cadrul sistemelor de pensii din România. Actul normativ se va aplica la 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial.

Pensia ocupațională va fi facultativă, schema de pensii va fi stabilită de fiecare angajator care vrea și poate (are capacitatea financiară) să ofere astfel de beneficii salariaților, iar un fond de pensii se va putea organiza doar la inițiativa unui administrator autorizat. La un astfel de fond vor putea participa angajații unei singure firme sau ai mai multora.

Dacă va decide să ofere aceste pensii ocupaționale, un angajator va trebui să ofere pensia tuturor salariaților săi și să vireze contribuțiile necesare. De asemenea, angajatorul va putea stabili contribuții diferite pentru salariați, în funcție de vechime, funcție sau salariu. Potrivit actului normativ, evidența banilor vărsați la un fond de pensii ocupaționale se va face pe conturi individuale, ceea ce va permite transferul oricărui participant la un alt fond de pensii ocupaționale sau facultative, fără ca acesta să fie nevoit să plătească penalități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 72 = 77