ATENȚIE! MÂINE ESTE ULTIMA ZI PÂNĂ LA CARE MICII FERMIERI MAI POT CERE 15.000 EURO, DE LA STAT

0
651

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) anunță printr-un comunicat că mâine (până la ora 16:00) este ultima zi până la care fermierii care dețin sau folosesc o exploatație agricolă încadrată în categoria de fermă mică mai pot cere bani de la stat de 15.000 de euro, pentru utilaje, echipamente și modernizări. Cererile se depun online, pe site-ul www.afir.info.  Conform anunțului publicat de AFIR, micii fermieri pot cere un ajutor financiar nerambursabil de 15.000 de euro, care se acordă în două tranșe:

  • 75% din cuantum la primirea deciziei de finanțare;
  • 25% din cuantum în maximum trei ani de la primirea deciziei de finanțare.

Banii se acordă pe o perioadă de trei ani, de principiu, însă pentru sectorul pomicol perioada este de cinci ani. Finanțarea este în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (cunoscut ca PNDR) aferent perioadei 2014 – 2020, submăsura 6.3. Banii se dau fermierilor pentru dotarea cu utilaje și echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, dar și pentru investițiile de modernizare a fermelor mici (în special cele de dimensiuni medii și asocierile de ferme mici și medii) și îmbunătățirea calității activelor fixe.

Proiectele sunt selectate pentru finanțare în funcție de punctajul obținut la înscriere. Astfel, dintre solicitările depuse în perioada 22 iulie – 31 august 2019, au fost selectate cele cu un punctaj minim de 85 de puncte. Apoi, punctajul-țintă a scăzut treptat după cum urmează:

  • pentru cererile depuse în septembrie 2019 – minimum 80 de puncte;
  • pentru cererile depuse în octombrie 2019 – minimum 75 de puncte;
  • pentru cererile depuse în noiembrie 2019 – minimum 70 de puncte;
  • pentru cererile depuse în decembrie 2019 – minimum 15 de puncte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 72 = 76