REACȚIA MINISTERULUI AGRICULTURII PRIVIND ÎNLOCUIREA LUI COSTEL VÂNĂTORU DE LA CONDUCEREA BĂNCII DE GENE

0
776

Ministerul Agriculturii a emis în cursul zilei de astăzi un comunicat, referitor la informațiile apărute în spațiul public privind înlocuirea lui Costel Vânătoru de la conducerea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău cu domnul Adrian Ionuț Chesnoiu, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Potrivit conducerii instituției, ”printr-un proiect A.D.E.R. 3.1.2. finanțat din bugetul M.A.D.R. coordonat de Banca de Gene Suceava la care S.C.D.L. Buzău a fost partener, dl. Vânătoru a participat fără a oferi informații relevante despre germoplasma de la S.C.D.L. Buzău, având posibilitatea să facă demersuri pentru ca acestea să fie conservate prin depunerea în cadrul Băncii Genetice existente la Suceava.

Fosta conducere a M.A.D.R. încearcă să propage în spațiul public informații menite să ducă în eroare opinia publică, întrucât la momentul fundamentării înființării Bancii de Gene Buzău exista o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională, ba mai mult fosta conducere a adoptat H.G. 112/2018 prin care Banca de Gene Suceava trecea din subordinea MADR, în subordinea A.S.A.S..

Decizia de delegare temporară a unei alte persoane la conducerea unei instituții din subordine este atributul exclusiv al ordonatorului principal de credite, respectiv a ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Oportunitatea acestei decizii a urmărit elaborarea proiectului de buget pentru anul 2020 în vederea îndeplinirii atribuțiilor conferite de HG 690/2019 privind înființarea, organizarea și funcționarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău.

Astfel, având în vedere că din luna septembrie 2019, de când a luat ființă Banca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău și până în prezent nu s-a primit strategia de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, așa cum a fost prevăzut în articolul 5 din HG 690/2019, se așteaptă de la noul director, Adrian Ionuț Chesnoiu, să ducă la îndeplinire aceste prevederi. (…) Banca de Gene Buzău la acest moment este un proiect nefuncțional, fără să existe dotare tehnică, o strategie viabilă și mai ales fără să țină cont că există deja o Bancă de Gene la Suceava pe deplin funcțională care nu a fost menționată nici în nota de fundamentare, ce a stat la baza emiterii HG 690/2019”.

Ministerul Agriculturii mai precizează că în ceea ce-l privește pe Costel Vânătoru, acesta poate în continuare să își pună în valoare cunoștințele în vederea dezvoltării sectorului legumicol național, în calitatea sa incontestabilă de cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare-Legumicolă Buzău.  Pe de altă parte, actuala conducere a M.A.D.R. este în continuare determinată să genereze ,,politici agricole prin care să reducem deficitul balanței comerciale și implicit de a utiliza în cultură soiuri și hibrizi obținuți de cercetarea agricolă românescă”, se mai arată în comunicat. De asemenea, potrivit aceleiași surse, M.A.D.R. va susține cercetarea agricolă din România și va elebora inclusiv măsuri de finanțare provenite din fonduri europene pentru perioada 2021-2027 pentru ca sectorul de cercetare agricolă să iasă din declin și să furnizeze fermierilor din România soiuri și hibrizi creați de cercetarea românească în vederea creșterii competitivității sectorului agroalimentar românesc.

În cursul zilei de astăzi a fost organizat la Buzău un miting, la care au participat peste 1000 de persoane, care au vrut să-și arate susținerea pentru cercetătorul Ciostel Vânătoru. Acțiunea de protest a fost organizată de primarul Buzăului, Constantin Toma, prima parte a manifestației fiind transmis live pe pagina de Facebook a primăriei. În partea a doua a protestului, participanții au plecat într-un marș pe Bulevardul Nicolae Bălcescu înspre Prefectură și apoi către Banca de Gene, care are sediul în Parcul Crâng. Costel Vânătoru nu a participat la miting, pentru a nu lăsa locul unor interpretări. A ținut să le mulțumească celor care îl susțin în demersul său pe care îl descrie ca fiind unul pur științific.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

21 + = 29