PROFESORII EXAGERAȚI AR PUTEA FI TRIMIȘI LA PSIHIATRU, ÎNCEPÂND DE ANUL VIITOR

0
801
Sursa foto:nbcnews.com

Senatorii au adopat recent, cu 94 de voturi “pentru”, zero voturi împotrivă și zero abțineri proiectul de modificare și completare a Legii educației, care prevede ca elevii și părinții pot cere oricând examinarea psihocomportamentală a profesorilor şi învăţătorilor, pe baza unei simple reclamații. Senatul este camera decizională. Dacă nu va fi atacat la Curtea Constituțională și va fi promulgat de șeful statului, va intra în vigoare din anul școlar următor.

Inițiatorii proiectului au argumentat că în multe școli există situații în care conducerea nu poate solicita un examen de evaluare psihiatrică pentru un professor reclamat, deoarece nu are acordul consiliului de administrație, din care fac parte colegii profesorului în cauză. În consecință, se introduce posibilitatea ca reclamația să fie depusă la inspectoratul școlar, care poate dispune, la cererea oricărei părți – angajati, parinti, elevi, parteneri sociali, organizatii sindicale etc. – un examen medical complet în ce îl privește pe angajatul a cărui aptitudine profesională de natură psihocomportamentală este contestată.

De asemenea, proiectul legislativ modifică procedura de cercetare disciplinară a cadrelor didactice, inclusiv a directorilor de școală, cazuri în care comisiile care vor analiza sesizarea vor fi numite de inspectoratul școlar. Cadrele didactice pentru care se stabilește o sancțiune disciplinară vor avea dreptul de a o contesta, în termen de 15 zile, la colegiul de disciplină de pe lângă inspectoratul școlar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + = 11