SLT. VASILE PRAHOHEANU, ISU BUZĂU: „ÎN MOMENTUL ÎN CARE AI MAI SALVAT O VIAțĂ, ASTA ESTE MINUNE PENTRU UN POMPIER”

0
789

Îi avem alături de fiecare dată când avem nevoie și participă la misiuni, ce le pot pune oricând viața în pericol. Vorbim despre pompierii buzoieni care sunt nevoiți să se pregătească zilnic pentru ce este mai rău. În medie, pompierii buzoieni au aproximativ 25 de intervenții pe zi, asta înseamnă lunar sute de misiuni – unele mai grele, altele – mai puțin dificile. Mai exact, 15 % dintre apelurile pe numărul unic de urgență 112 sunt preluate de către angajații ISU Buzău.  Indiferent dacă participă la misiuni sau sunt în sediul unității, pompierii buzoieni se pregătesc zilnic conform unui program foarte bine stabilit. Mai multe despre provocările pompierilor buzoieni pe care le-au avut în acest an, precum și câteva sfaturi pentru cetățenii județului pentru a avea sărbători liniștite și fără incidente, aflați în următorul interviu cu sublocotenentul Vasile Prahoveanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău.

         Rep.: Care este cea mai mare provocare a unui pompier și ce înseamnă viața unui pompier? 

Slt. Vasile Prahoveanu: De foarte multe ori noi lucrăm în echipă. Întotdeauna sunt echipaje care renunță să stea la masă și să plece la intervenție. De foarte multe ori sunt colegi care vin de la o intervenție și pleacă la alta. Viața noastră niciodată nu putem să o ținem sub control, pentru că în momentul în care vine un apel la 112 și ești chemat depinde pentru ce intervenție, lași absolut tot la o parte – și pregătirea din curte, și partea sportivă și absolut tot , pentru că în timpul liber ne pregătim pentru toate intervențiile pe care noi le desfășurăm –  și pleci la intervenție. Efectiv se ține legătura în permanență cu dispeceratul astfel încât să ai toate informațiile necesare sau ce informații reușești să acumulezi pe parcursul deplasării. Dar ajunși la fața locului constați că de fapt incendiul arde pe două laturi și ne pe o latură, că incendiul deja se manifestă la acoperiș și atunci, te ,,upgradezi” în funcție de situație, la fața locului. Satisfacția noastră este atunci când poți să salvezi cât mai mult din bunurile cetățeanului. În momentul în care îi acorzi primul ajutor și vezi că îl scoți dintr-un stop cardio-respirator și ai mai salvat o viață, asta este minune pentru un pompier.

 Rep.: Care a fost cea mai dificilă misiune din 2019 la care au participat pompierii buzoieni și cei de la SMURD?

Slt. Vasile Prahoveanu: Din punctul meu de vedere, cea mai grea intervenție înregistrată în cursul anului 2019 a fost cea de la depozitul de materiale reciclabile, de la ieșirea din nord a municipiului Buzău. A fost o intervenție în care a necesitat introducerea planului roșu. A fost pentru prima dată când s-a folosit RO-ALERT-ul, în care populația a fost informată cu privire la faptul că norul gros de fum le punea în pericol viața  – în speță că nu puteai să respiri în zonă- și atunci s-a luat această măsură de a apela la RO-ALERT. A fost intervenția în care 5 inspectorate din țară ne-au pus la dispoziție forțe suplimentare. Intervenție care a fost condusă de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și care ne-a asigurat practic toată baza necesară să desfășurăm în bune condiții această intervenție, care a durat 23 de ore. A fost o intervenție în care pompierilor, în orice moment, le-a fost pusă viața în pericol, din cauza buteliilor de oxiacetilenă aflate pe fronturile de lucru și care bubuiau în permanență. Din punctul meu de vedere, după Mihăilești, aceasta a fost cea mai grea intervenție a pompierilor buzoieni în 2019. Au mai fost și alte intervenții. Să nu uităm de acea intervenție de la accidentul de tren cu microbuzul de la C.A.Rosetti pe partea de SMURD și pe partea de descarcerare, colegii au fost foarte solicitați.(…) Atrag atenția că apelul la 112 este esențial. Să apară în primele momente, chiar dacă se execută la fața locului o intervenție de către personalul de la locul de muncă sau de către cetățenii care ne vin în sprijin, dacă este vorba despre o locuință particulară. Apelul la 112 trebuie să ne parvină în cel mai scurt timp posibil, astfel încât cu cât intervii mai repede cu atât pierderile de la fața locului sunt mult mai mici.  

 Rep.: Câte intervenții au avut pompierii buzoieni în 2019? Au fost mai multe comparativ cu 2018?

 Slt. Vasile Prahoveanu: Potrivit situației statistice pe care o avem până în luna a zecea constatăm că deja am depășit numărul de intervenții pe anul 2018. În speță, am depășit la partea de intervenții – peste 1800, iar pe partea de SMURD – peste 6000 de intervenții. Acest lucru ne dă de gândit, în sensul că până la sfârșitul anului, mai avem de parcurs din evidențele noastre încă 2 luni, deși suntem în decembrie. În consecință, considerăm că un număr de 15-17% din intervenții va fi crescut.

 Rep.: Prin prisma a ceea ce mi-ati spus mai devreme, putem concluziona că 2019 a fost un an greu pentru pompierii şi salvatorii SMURD buzoieni?

 Slt. Vasile Prahoveanu: Ca și număr de intervenții, da. Totuși asta este menirea noastră. Noi ne pregătim și ne antrenăm zilnic astfel încât să facem față la toate situațiile. Mai nou pe accidentele rutiere colegii mei sunt trimiși la cursuri, inclusiv pentru mașini electrice, astfel încât să intervenim în condiții deosebite. Noi preanticipăm ce o să se întâmple astfel încât să nu fim luați prin surprindere de anumite evenimente. Atunci facem pregătire, fie că o facem centralizat în diferite centre de pregătire pe care le organizează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, fie pregătire pe care o organizăm noi, pe plan local, cu forțele noastre proprii.

 Rep.: Pe finalul interviului aș vrea să ne faceți câteva recomandari, acum în pragul sărbătorilor de iarnă…

Slt. Vasile Prahoveanu: Într-adevăr fiecare familie va împodobi bradul de Crăciun. Avem o problemă cu instalațiile electrice. Instalațiile electrice neverificate sau acele instalații pe care noi le punem în brăduț pot provoca adevărate drame. Se cunoaște faptul că bradul, în momentul în care a intrat în contact cu flacăra, în 20 de secunde arde instant. Din acest motiv, recomandarea mea este să nu folosim instalații electrice defecte, să nu folosim lumânări în brăduți. De asemenea, dacă plecăm de acasă este bine să scoatem instalația electrică de sub tensiune, în așa fel încât să nu ne punem în pericol locuința.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 58 = 66