ZIUA VETERANILOR, ÎN GARNIZOANA BUZĂU

0
827

Ziua Veteranilor va fi sărbătorită luni, 11 noiembrie, de către militarii din garnizoana Buzău, printr-o serie de activități militare și religioase  care se vor desfășura după următorul program:

  • La Cimitirul Eroilor din municipiul Buzău, începând cu ora 10.00 – ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori;
  • La Biserica Militară „Pogorârea Duhului Sfânt”, începând cu ora 10.30 – expoziția fotografică  dedicată eroilor buzoieni ,,Afganistan: Chipuri ale războiului”;
  • La Monumentul Eroilor din Teatrele de Operații din comuna Smeeni, începând cu ora 12.30 – ceremonie militară și religioasă cu depunere de coroane și jerbe de flori.

De asemenea, la ora 11.00, vor fi trase clopotele în toate bisericile și capelele construite în incintele unităților militare. La activități au fost invitați să participe reprezentanţi ai administraţiei publice locale, cadre militare active, în rezervă și retragere, distinşi veterani de război. Expoziția de fotografie realizată de către Ilie Pintea, jurnalist Radio România Actualități, reprezintă o parte expresivă a muncii sale pe timpul participării alături de militarii români din teatrele de operații în decursul anilor. Această expoziție a fost prezentată pentru prima dată în anul 2017 în Afganistan, cu ocazia Zilei Naționale a României, ca un omagiu adus eroului buzoian Mădălin Stoica.

În anul 2018, cu ocazia Centenarului  României, expoziția a fost prezentată, sub înaltul patronaj al Consulatului General al României la Los Angeles, iar în 2019, aceasta a putut fi vizionată la Institutul Cultural Român din București și la Centrul de Presă al Societății Române de Radiodifuziune. Această expoziție prezintă militarii români în Afganistan, o țară a contrastelor, în care Ilie Pintea a surprins, cu ajutorul camerei, sate afgane desprinse parcă din alt timp și a adunat chipuri ale războiului, care spun singure povestea acestui loc.

Chipurile militarilor din cadrul Coaliției, ale copiilor din satele afgane ori ale oamenilor care se mișcă pe drumurile dintre orașe cu o siguranță pe care nu o aveau cu câțiva ani în urmă, sunt o oglindă plină de semnificații a acestei lumi. De aceea, aproape toate fotografiile pe care le puteți vedea expuse la Buzău  sunt cu oameni – copii care se joacă, militari în misiune ori portrete ale afganilor – pentru că asta înseamnă războiul pentru jurnalistul Ilie Pintea: oameni. Fie că luptă, fie că zâmbesc ori privesc cu încrâncenare spre viitor, oamenii de aici spun povestea unei țări măcinate de război, așa că această abordare e cea mai potrivită pentru a ilustra Afganistanul așa cum l-a văzut el.

Ilie Pintea este corespondentul Radio România Actualități din anul 2000, iar din 2013 a însoțit de mai multe ori batalioanele românești dislocate în Afganistan. El  a primit în 2018 Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, pentru activitatea sa alături de militarii români. Alături de Ilie Pintea va mai fi prezent și corespondentul Radio România Actualități Mario Balint, jurnalistul român dedicat deopotriva temelor militare dar și vieții militarilor în ținuta de deșert, jurnalistul care și-a petrecut 52 de luni cumulate în zone de război alături de militarii noștri, în Irak și Afganistan. Mario Balint face parte din tripleta de onoare care, alături de jurnaliști ca Radu Dobrițoiu și Ilie Pintea, au scris istoria participării militarilor români în teatrele de operații.

Totodată, la expoziție va fi prezent și un veteran al teatrelor de operații, colonelul (rez.) Ene Toni, care timp de patru misiuni a fost o punte de legătură între militarii dislocați în Irak și Afganistan și familiile lor. Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea și completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat. România se alătură astfel Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii participanți la operații militare şi îşi comemorează eroii.

Simbolistica acestei zile are legătură cu intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului dintre țările Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua Veteranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 1 =