TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIM DESPRE ALEGERILE PREZIDENȚIALE

0
687
Duminică, 10 noiembrie 2019, au loc Alegerile Prezidențiale, în cadrul cărora se va alege viitorul președinte al României pentru următorii 5 ani. 14 candidați sunt în cursa pentru Cotroceni. Dacă niciunul dintre candidați nu reușește să obțină peste 50% dintre voturile alegătorilor înscriși pe listele electorale permanente, pe data de 24 noiembrie 2019 se va organiza al doilea tur de scrutin. Procesul de vot la alegeri prezidențiale 2019 va începe la ora 7.00 și se va încheia la ora 21.00. Însă secțiile din diaspora vor funcționa timp de trei zile, începând cu data de 8 noiembrie (vineri). Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând, în afara sediului secției de votare, pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.

 Cine poate vota la Alegeri prezidențiale 2019

           Pe data de 10 noiembrie 2019 pot vota cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Aceeași regulă se aplică și în cel de-al doilea tur, din data de 24 noiembrie.Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale. Cei care merg să voteze, pot face acest lucru doar pe baza cărții de identitate, a cărții de identitate provizorie, a buletinului de identitate, a pașaportului diplomatic, pașaportului de serviciu sau în cazul elevilor din școlile militare, a carnetului de serviciu militar.

Cum  se poate consulta on-line Registrul Electoral

Alegătorii care nu știu la ce secție votează, pot afla on-line unde trebuie să meargă să își exprime votul, accesând site-ul Registrului Electoral. Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot.

Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate. Acest registru este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege. Astfel, pentru a afla răspunsul la întrebarea ”La ce secție votez”, trebuie să introduceți CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare.

Cum se va putea vota pe listele suplimentare la Alegeri prezidențiale 2019

Pe listele suplimentare pot vota alegătorii care se prezintă la vot și fac dovada că au domiciliul pe raza secției de votare respective, însă au fost omiși din lista electorală permanentă a secției de votare respective.De asemenea, membrii biroului electoral al secției de votare, persoanele însărcinate cu menținerea ordinii și operatorii de calculator, dacă aceștia nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective, vor vota pe liste electorale suplimentare la Alegeri prezidențiale 2019.De asemenea, persoanele care își au domiciliul în altă localitate, dar și alegătorii cu mobilitate redusă, care nu sunt înscriși în lista electorală permanentă a secției de votare respective, pot vota pe liste suplimentare.

Ce nu au voie să facă alegătorii în cabina de vot

 Alegătorii nu au voie să facă în cabina de vot fotografii sau clipuri video. În plus, nu este voie ca în cabina de vot să fie prezentă altă persoană, în afara celei care votează. Doar alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

          Sancțiuni pentru fraude la vot

           Tentativa de violare a confidenţialităţii votului se pedepsește, fiind prevăzută expres în art. 393 Cod penal. Frauda la vot este prevăzută în articolul 387 din Codul penal. Cei care votează la alegerile prezidențiale 2019 fără a avea acest drept, cei votează de mai multe ori, cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul un alegător, cei care utilizează un act de identitate fals sau nul sau cei care utilizează un buletin de vot fals vor fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 si 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

 Plecarea cu ștampila de vot, considerată furt

Alegătorii care participă la alegerile prezidențiale 2019 nu au voie să părăsească incinta secției de votare cu ștampila de vot, această faptă fiind considerată furt.Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte, potrivit articolului 389 din Codul penal, cu amendă (amenda penală aplicabilă este între 600 și 90.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal). Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi (amenda penală aplicabilă este între 1.800 și 150.000 lei, având în vedere regulile de calcul din art. 61 Cod penal).

Votul în Diaspora, pe durata a 3 zile

 Votul din Diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile, vineri 8 noiembrie, sâmbătă 9 noiembrie și duminică 10 noiembrie. În ziua de vineri, votarea la ora locală 12.00 a fiecărei țări și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot își pot să exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.  Românii care votează în străinătate, sau cei care au domiciliul în afara țării dar votează în România, o pot face pe baza pașaportului.

Votul prin corespondență

 La alegerile prezidențiale 2019, poate vota prin corespondență orice cetățean român cu drept de vot care are domiciliul sau reședința legal stabilite în străinătate și care s-a înscris în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență.Alegătorii care s-au înscris pentru a vota prin corespondență pe site-ul www.votstrainatate.ro vor primi prin intermediul companiei naționale Poșta Română documentele necesare exercitării dreptului de vot prin corespondență.Cei care vor vota astfel sunt sfătuiți să parcurgă, pas cu pas, instrucțiunile primite înainte de a-și exprima opțiunea de vot.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =