PESTE 1300 DE POLIŢIŞTI, JANDARMI ŞI POMPIERI VOR ASIGURA PAZA ŞI PROTECŢIA SECŢIILOR DE VOT DIN JUDEȚ

0
701

Pentru asigurarea unui proces electoral corect şi echidistant, la nivelul judeţului Buzău, pe timpul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, vor fi angrenaţi 816 poliţişti, 267 de jandarmi, 186 de pompieri şi 32 de reprezentanţi din celelalte structuri judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne. Angajaţii M.A.I. vor asigura protecţia celor 426 de secţii de votare, amplasate în 369 de locaţii. Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa poliţistului, pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

De asemenea, efective de poliţişti şi jandarmi se vor afla în stradă, pe perioada desfăşurării procesului electoral pentru a asigura măsuri de ordine şi linişte publică, în vederea prevenirii oricăror fapte antisociale. Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenaţi în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la cerere, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie la evenimentele semnalate, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă. Totodată, pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de poliţişti şi echipe operative, pregătite să intervină.

Până la repartizarea buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării la secţiile de votare, efectivele M.A.I. vor fi în misiuni de protecţie, atât a transportului buletinelor de vot, cât şi a locurilor unde acestea vor fi depozitate. Pentru mai multe informaţii privind procesul electoral, puteţi consulta, pagina IPJ Buzău, https://bz.politiaromana.ro, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcţionează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteţi găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor prezidenţiale, precum şi actele normative incidente şi contravenţiile şi infracţiunile prevăzute de acestea. În acest context, polițiștii recomandă buzoienilor să respecte legislaţia electorală şi regulile de convieţuire socială.

Potrivit articolului 386 din Codul Penal (Coruperea alegătorilor) prevede că (1)Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute în alin. (1) bunurile cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni.

De asemenea, la articolul 387 din Codul Penal (Frauda la vot) votarea fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unei cărţi de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui bulletin de vot fals.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

85 + = 93