SOIURI REZISTENTE LA SECETĂ ȘI TEMPERATURI EXTREME

0
926

Schimbările climatice, mai evidente ca niciodată, îi pun în alertă pe specialiștii din horticultură. În viitor, cercetătorii trebuie să le propună legumicultorilor soiuri de plante mult mai rezistente la secetă și temperaturi extreme. O alternativă la cartoful nelipsit din meniul românului ar putea fi topinamburul, sau napul porcesc, așa cum este denumit popular, dar și yaconul, o rădăcinoasă gustoasă și sănătoasă, adusă de pe continentul sud-american. Yaconul s-a adaptat foarte bine la solul și clima din România. Un tânăr din Buzău, pasionat de legumicultură, îl cultivă deja de trei ani pe terenul său de la marginea orasului.

Yaconul este o legumă foarte veche, provenită din Munții Anzi. Bună la gust și foarte suculentă, Yaconul este o plantă dulce care seamă cu un cartof. Este bună pentru sănătate, în special pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus, și cei care se luptă  cu diabetul. Culturi experimentale de yacon au fost înființate și în grădinile Stațiunii de cercetare pentru legumicultură din Buzău, după ce specialiștii de aici i-au descoperit potențialul de producție și rezistență.

Pentru rezistența la clima capricioasă, yaconul și-a căpătat titlul de plantă a viitorului, alături de topinambur. Cunoscut şi ca ”nap porcesc”, topinamburul are tuberculi asemănători cu ai cartofului, dar cu contur neregulat, ca ghimbirul. Cele două rădăcinoase au calități asemănătoare. Tuberculii de topinambur conţin o cantitate de până la 20% substanţă uscată, în care se găseşte din belşug un polimer al fructozei numit inulină. Cercetătorii români au reuşit să introducă în producţia de masă trei soiuri de topinambur, considerat de specialiştii din întreaga lume drept „planta viitorului”,  datorită capacităţii de adaptare la mediu, la temperaturi extreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 4 =