AMENDĂ DE 6.000 LEI, DACĂ ARUNCI ÎN DRUM GUNOAIELE RĂMASE DIN MODERNIZAREA LOCUINȚEI, SAU CONSTRUIREA UNEIA NOI

0
1033

Președintele României a promulgat săptămâna trecută o lege potrivit căreia persoanele fizice care își modernizează locuințele sau care și le construiesc sau demolează vor risca amenzi de până la 6.000 de lei dacă aruncă aiurea gunoaiele rămase în urma lucrărilor. Legea prevede majorarea amenzilor care se pot da persoanelor fizice care abandonează deșeurile din construcții. Pentru a intra în vigoare, acesta mai trebuie să apară în Monitorul Oficial. Conform actului normativ, pe viitor sancțiunile vor fi între 3.000 și 6.000 de lei, față de cât sunt acum – 1.000 și 2.000 de lei.

Totodată, persoanele fizice amendate vor fi obligate să ia deșeurile, să curețe terenul pe care le-au aruncat și apoi să le elimine legal. La fel vor fi obligate să facă și firmele prinse că abandonează deșeuri. Inițiatorii proiectului de lege vor astfel să combată practica generalizată de a arunca deșeurile din modernizări, construiri și demolări fie în pubelele sau ghenele pentru deșeuri municipale, fie pe drumuri sau pe terenurile abandonate.

În prezent, cei amendați scapă de orice obligație de a elimina deșeurile din construcții. Asta înseamnă că autoritățile locale sunt cele nevoite să le ia, să curețe și apoi să le elimine legal, pe banii publici. Iar uneori costurile autorităților sunt mai mari decât amenzile încasate pentru abandonarea gunoaielor la întâmplare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

52 + = 60