CUM RESPECTĂ ŞOFERII TRECERILE LA NIVEL CU CALEA FERATĂ. CÂTE AMENZI AU DAT POLIȚIȘTII BUZOIENI

0
275
Sursa foto: IPJ Buzau

Polițiștii buzoieni de la Serviciului de Poliţie Transporturi Buzău, împreună cu colegii de la rutieră şi ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean au desfăşurat recent, în intervalele orare 06.00 – 10.00 şi 16.00 – 18.00 activităţi la trecerile la nivel cu calea ferată fără bariere, cu scopul prevenirii accidentelor de circulaţie produse în zona acestora. Activitatea a avut ca scop principal conştientizarea de către participanţii la traficul rutier, în principal a conducătorilor auto, cu privire la riscurile la care se expun prin nerespectarea semnalizării rutiere şi a obligaţiilor care le revin în zona trecerilor la nivel cu calea ferată, pentru prevenirea producerii acestor evenimente. Poliţiştii care au acţionat în zona trecerilor la nivel cu calea ferată au oprit pentru verificări peste 20 de autovehicule şi au legitimat aproximativ 40 de persoane. Pentru neregulile constatate au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale la O.U.G. nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile puvblice, valoarea amenzilor fiind de aproximativ 900 de lei. Polițiștii buzoieni le reamintesc șoferilor prevederile legale referitor la trecerea la nivel cu calea ferată:
O.U.G. 195/2002R – Codul Rutier, prevede:
Art. 60. (1) Participanţii la trafic trebuie să dea dovadă de prudenţă sporită la apropierea şi traversarea liniilor de cale ferată curentă sau industrială, după caz.
H.G. 1391/2006 – Regulamentul de aplicare a Codului Rutier, prevede:
Art. 69. (1) Trecerea la nivel cu calea ferată curentă fără bariere sau semibariere se semnalizează, după caz, cu indicatoarele Trecere la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere sau Trecere la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere, însoţite de indicatorul Oprire.
(2) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă prevăzută cu instalaţii de semnalizare automată fără bariere, interzicerea circulaţiei rutiere se realizează, optic, prin funcţionarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roşii şi stingerea semnalizării de control reprezentate de lumina intermitentă albă şi, acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente.
Art. 71. (1) Semnalizarea de interzicere a circulaţiei rutiere se consideră realizată chiar şi numai în una din următoarele situaţii :
a) prin aprinderea unei singure unităţi luminoase a dispozitivului cu lumină intermitent-alternativă roşie;
b) prin funcţionarea sistemului sonor;
c) prin poziţia orizontală a unei singure semibariere.
(2) Circulaţia rutieră se consideră de asemenea interzisă şi în situaţia în care barierele sau semibarierele sunt în curs de coborâre sau de ridicare.
Art. 136. (1) La trecerea la nivel cu calea ferată curentă, conducătorul de vehicul este obligat să circule cu viteza redusă şi să se asigure că din partea stângă sau din partea dreaptă nu se apropie un vehicul feroviar.
(2) La traversarea căii ferate, pietonii sunt obligaţi să se asigure că din stânga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.
Art. 138. (1) Conducătorul de vehicul este obligat să oprească atunci când:
a) barierele sau semibarierele sunt coborâte, în curs de coborâre sau ridicare;
b) semnalul cu lumini roşii şi/sau semnalul sonor sunt în funcţiune;
c) întâlneşte indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă, fără bariere” sau „Oprire”.
(2) Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele prevăzute la alin. (1) lit. c) sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire, ori înaintea barierelor sau semibarierelor, când acestea sunt închise, în curs de coborâre sau ridicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here