A MURIT O MARE DOAMNĂ A TEATRULUI ROMÂNESC

0
1138
Sursa foto: wikipedia.ro

Zi tristă pentru lumea artistică: Tamara Buciuceanu Botez a murit. Marea actriță a fost internată la începutul lunii octombrie, la Spitalul Elias din Capitală, din cauza unor probleme cardiace mai vechi. Mai apoi, a fost transferată la Secţia de Terapie Intensivă a unității medicale, iar medicii au anunţat că starea ei de sănătate s-a agravat. Cei care au anunțat oficial decesul actriței în vârstă de 90 de ani au fost reprezentanții Spitalului.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut la Tighina (Republica Moldova), la 10 august 1929. A urmat, între 1948-1951, cursurile Institutului de Teatru ”Vasile Alecsandri” din Iaşi. Marea actriță a jucat în peste 25 de filme, personajul său emblematic fiind profesoara Isoscel din seria „Liceenii”. În anul 2009 a împlinit venerabila vârstă de 80 de ani și 57 de ani de cariera impresionantă în teatru și film.

A jucat pe scenele marilor teatre ale Capitalei precum: Giulești, Bulandra, Național, Teatrul de comedie etc. A avut roluri importante în teatru în piese precum „Coana Chirița”, „Romeo și Julieta la început de noiembrie”, „Scaunele”, „Cumetrele”, „Doctor fără voie”, „Nepotul”, „Așteptând la arlechin”, „Domnișoara Nastasia”, „Mamouret” etc. Cartea de vizită a carierei sale rămâne fără îndoială personajul Vicăi Delcă din piesa „Dimineață pierdută” după Gabriela Adameșteanu. De asemenea Tamara Buciuceanu a făcut o cariera impresionantă și în Televiziune, memorabile fiind cupletele sale din programele de Revelion.

În anul 2011, în semn de prețuire a impresionantei activități artistice, Tamara Buciuceanu-Botez a primit o stea pe Aleea Celebrităților, proiect iniţiat de Teatrul Metropolis, în colaborare cu Primăria Municipiului Bucureşti. În data de 23 octombrie 2014, într-o ceremonie ce a avut loc la Castelul Peleș din Sinaia a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer cu ocazia celei de-a 93-a aniversări a regelui Mihai I al României, decorație înmânată de principesa moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 8 =