UN NOU STATUT PENTRU PROFESORI?

0
834

Profesorii ar putea avea statut de autoritate publică, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere juridic, se vor transforma în funcționari publici. Concret, acest lucru înseamnă, printre altele, că cei care agresează cadrele didactice  vor fi acuzați de ultraj și vor fi sancționați mai dur și cercetați penal, la fel ca în cazul polițiștilor sau al magistraților. Proiectul de lege, inițiat de un senator PSD, a trecut tacit de Camera Deputaților și urmează să fie dezbătut și în Senat, for legislativ decisional în acest caz.

Potrivit noului statul, profesorii vor trebui să lucreze 8 ore pe zi, dar pe de altă parte, nu mai pot desfășura activități decât într-un domeniu care nu are legătură cu activitatea  obișnuită, ceea ce înseamnă că nu vor mai putea să facă meditații.

De asemenea, cadrele didactice vor fi evaluate ierarhic, adică vor întocmi rapoarte către superiorii lor, către directori și inspectori școlari. La fel ca și funcționarii publici răspunderea pentru faptele proprii va fi mult mai mare și nu vor mai avea nicio scuză pentru notele mici ale elevilor. Proiectul de lege este susținut puternic de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, care consideră că statutul de autoritate publică va proteja profesorii împotriva violențelor la care sunt expuși în mediul professional. În ultimii ani, peste 70 de mii de profesori din România au fost umiliți, jigniți sau loviți, unii dintre ei grav.

De cealalta parte, proiectul de modificare a statutului cadrului didactic este contestat de elevi si parinti, care au cerut ajutorul președintelui Klaus Iohannis pentru “blocarea” inițiativei legislative. Ei sunt de parare ca noul statut va duce la militarizarea sistemului de invatamant.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 3 =