DOI CERCETĂTORI AMERICANI ȘI UN BRITANIC, CÂȘTIGĂTORII PREMIULUI NOBEL PENTRU MEDICINĂ, 2019

0
174

Cercetătorii William G. Kaelin jr., Sir Peter J. Ratcliffe şi Gregg L. Semenza au fost desemnaţi, astăzi, câştigătorii Premiului Nobel pentru Medicină din 2019.

Cei trei au fost recompensaţi pentru ”descoperirea modului în care celulele simt şi se adaptează la disponibilitatea oxigenului”.

Înţelegerea acestui mecanism poate ajuta la dezvoltarea unor noi strategii de combatere a numeroase afecţiuni, inclusiv a cancerului.

Importanţa fundamentală a oxigenului a fost înţeleasă cu câteva secole în urmă, însă modul în care celulele se adaptează la modificarea nivelurilor de oxigen a fost multă vreme un mister. Premiul Nobel pentru Medicină din acest an recompensează studiul care dezvăluie mecanismele moleculare care stau la baza modului în care celulele se adaptează la variaţiile cantităţii de oxigen disponibil.

Detectarea nivelului de oxigen disponibil este esenţial pentru un număr mare de afecţiuni. Descoperirile laureaţilor din acest an, care au identificat mecanismul molecular care reglează activitatea genelor ca răspuns la diferite niveluri de oxigen, au o importanţă fundamentală pentru fiziologie şi deschid calea către noi strategii promiţătoare de combatere a anemiei, cancerului şi a multor alte boli.

William G. Kaelin jr. este cercetător american, profesor de medicină la Universitatea Harvard.
Sir Peter J. Ratcliffe este cercetător britanic, profesor la Universitatea Oxford.
Gregg L. Semenza este cercetător american, profesor la Johns Hopkins University.

Fiecare premiu Nobel valorează 9 milioane de coroane suedeze (908.000 de dolari).
Potrivit tradiţiei anuale, premiile Nobel vor fi înmânate la 10 decembrie, dată la care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.
După atribuirea Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, sezonul Premiilor Nobel continuă cu Premiul Nobel pentru Fizică, la 8 octombrie, Premiul Nobel pentru Chimie, la 9 octombrie, Premiul Nobel pentru Literatură, la 10 octombrie şi Premiul Nobel pentru Pace, la 11 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here