JACQUES CHIRAC, FOSTUL PREȘEDINTE FRANCEZ A MURIT!

0
618

A murit fostul preşedinte francez Jacques Chirac. Fostul lider francez s-a stins in aceasta  dimineaţă, la vârsta de 86 de ani, a declarat pentru AFP ginerele său, Frédéric Salat-Baroux.

Adunarea Naţională şi Senatul din Franţa au ţinut imediat un moment de reculegere.

Jacques Chirac, care nu a mai apărut în public de mai mulţi ani, a fost preşedinte timp de 12 ani, între 1995 şi 2007, de două ori premier, de trei ori primar al Parisului, creator şi şef de partid şi ministru de mai multe ori.

Mandatele sale de preşedinte al Franţei vor rămâne marcate de refuzul de implicare în al doilea război din Irak iniţiat de SUA, de sfârşitul recrutării militare, de recunoaşterea responsabilităţii statului francez în crimele naziste sau de strigătul său de alarmă (‘Casa noastră arde’) în faţa degradării situaţiei mediului în lume.

După părăsirea Palatului Elysee, Jacques Chirac a fost vizat de o anchetă privind presupuse angajări fictive realizate de acesta în perioada cât a fost primar al capitalei Franței. În 2011, fostul președinte a primit o sentință cu suspendare pentru abuz de încredere și deturnare de fonduri publice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =