FOLOSIREA TELEFONULUI LA VOLAN, SANCȚIONATĂ ASPRU DIN OCTOMBRIE

0
710

Sanctiuni mai aspre, de luna viitoare, pentru cei care tin in mana sau folosesc telefonul  atunci cand conduc un vehicul aflat in miscare, autovehicul, tractor, tramvai si chiar bicicleta sau  trotineta.

Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.
Nerespectarea acestei norme  de catre conducatorii de vehicule, detinatori de permis constituie contravenție și este sancționată cu amenda de la 870  la 1.160 de lei și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.
Pentru cei care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, si aici intra biciclistii sau cei care se deplaseaza cu o trotineta, contravenția este sancționată  doar cu  amenda ce poate ajunge pana la 1160 de lei.

Un alt aspect de noutate îl constituie sancționarea pentru ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text. Pentru nerespectarea acestei interdictii, concomitent cu incalcarea altor reguli de circulatie, printre care depasirea vitezei legale sau neacordarea de prioritate, se aplica o amenda de la 580 la 725 de lei si suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Noile reglementări urmează a intra în vigoare la data de 12 octombrie 2019.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

39 + = 41