ÎNCHISOARE PENTRU NEPLATA LA TIMP A IMPOZITELOR

0
576

Persoanele care nu virează la timp contribuţiile care sunt reţinute din salarii, pensii, asigurări sociale de sănătate, drepturi de autor şi alte venituri  ar putea să facă până la 6 ani de închisoare, potrivit unei propuneri a ministrului de Finanţe.

Eugen Teodorovici, în calitatea sa de senator PSD, a depus deja un proiect legislativ al cărui scop este declararea drept evaziune fiscală a neplăţii la timp a impozitelor. O asemenea fapta a mai fost considerata infractiune in Romania pana in 2015. Atunci, Curtea Constitutionala a indentificat elemente neconstitutionale in unele definitii din lege si, in consecinta, neplata contributiilor la timp a fost dezincriminata si s-a putut pedepsi doar cu amenda.

Desi la  inceputul anului trecut,  cand s-au propus din nou pedepse cu inchisoarea pentru neplata la timp a taxelor si impozitelor, Eugen Teodorovici s-a opus reintroducerii acestora, acum, ministrul de finante a propus chiar el  ca neplata dărilor la stat sa poata fi sancţionată cu inchisoare între 1 si 6 ani.

De o astfel de pedeapsa pot scapa cei care achită integral prejudiciul de la constatarea ilegalitatii si pana la citirea actului de sesizare, insa  numai in cazul in care paguba nu depaseste 100.000 de euro.

Eugen Teodorvici este de parare ca aceste masuri le-ar oferi protectie angajaţilor cărora le-au fost reţinuţi bani pentru impozite şi contribuţii, dar aceştia nu au fost viraţi la bugetul de stat.

Propunerea legislativă va trebui sa treaca de Senat, apoi sa fie adoptata si de Camera Deputatilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

26 + = 28