SE MODIFICĂ LOTERIA BONURILOR FISCALE

0
728

Ministerul Finanțelor a anunțat că va aduce modificări la modul de acordare a premiilor la loteria bonurilor fiscale. Principalul motiv este acela că actualul sistem favorizează desemnarea drept câștigătoare a bonurilor cu valori mari, de peste 100 de lei.

Datele disponibile arată că  bonurile fiscale cu valori cuprinse în intervalul 1 – 99,99 lei  au o pondere de  83%, iar  bonuri fiscale cu valori cuprinse între 100  și  999,99 lei  au o pondere de 17 %.

Astfel, în condițiile în care  operatorii economici eliberează, preponderent bonuri fiscale cu valori de până la 100 lei, poate determina o diminuare a popularității Loteriei bonurilor fiscale, întrucât deținătorii de bonuri fiscale cu valori mici, care sunt majoritari numeric, au șanse reduse să devină câștigători. În această situație, aceștia din urmă nu mai sunt stimulați să solicite și să păstreze bonurile fiscale pentru participarea la Loteria bonurilor fiscale.

Potrivit proiectului propus, se vor acorda maximum 80 de premii pentru intervalul valoric 1-99 lei și a cel mult 20 de premii pentru intervalul valoric 100-999 lei.

Valoarea unui premiu se va determina prin împărțirea subfondului de premiere aferent intervalului din care face parte bonul fiscal la numărul total de bonuri fiscale câștigatoare din acel interval.

Suma finală de plată cuvenită unui câștigător se va stabili prin rotunjire la leu în favoarea câștigătorului.

Dacă numărul cererilor de revendicare este mai mare de 100, va fi organizată cea de-a doua extragere, pentru determinarea celor maxim 100 de bonuri câştigătoare.
Cererile de revendicare pot fi depuse începând cu prima zi după efectuarea extragerii, timp de 30 de zile, iar posesorii bonurilor câştigătoare trebuie să le depună în original,  alaturi copia actului de identitate şi o cerere, la orice administraţie fiscală din structura ANAF.
Un bon fiscal este considerat câştigător doar daca  a fost emis cu un aparat de marcat fiscalizat. Loteria bonurilor fiscale a fost introdusa in anul 2015, cu scopul  de a contribui la combaterea evaziunii fiscale .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 18 = 22