MONUMENT DEDICAT MAREȘALULUI AVERESCU

0
651

Un monument dedicat uneia dintre cele mai mari personalități militare ale României, cel de numele căruia se leagă desăvârșirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, a fost dezvelit astăzi la Buzău. Este vorba despre un bust al mareșalului Alexandru Averescu, amplasat vizavi de intrarea în parcul Crâng. Un ceremonial militar și religios a marcat inaugurarea monumentului dedicat mareșalului Alexandru Averescu, un adevărat simbol al Armatei României.

Numeroase oficialități locale, dar și centrale, au ținut să fie prezente la dezvelirea bustului celebrului român. Printre aceștia s-a numărat și europarlamentarul și președintele PMP Eugen Tomac, cel care a sprijinit financiar realizarea bustului Mareșalului Averescu. Basarabean de origine, Tomac este născut în aceeași localitate cu Averescu.

Lucrarea a fost executată de către artistul plastic Valentin Tănase, colonel în rezervă, directorul studioului de arte plastice al Armatei. Tănase este autorul ilustrațiilor cunoscutelor reviste pentru copii, Povestiri Istorice.

Evenimentul de astăzi, organizat de Primăria Buzău și Fundația Mareșal Averescu, s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

Ofițer de armată, diplomat și politician, basarabeanul Alexandru Averescu a fost una dintre cele mai importante figuri ale țării, în primele trei decenii ale secolului XX. A fost comandantul Armatei Române în timpul Primului Război Mondial, de nunele său fiind legat succesele militare de la Mărăști și Oituz, bătălii care au fost sinonime cu victoria în primul Război Mondial și făurirea României Mari. Alexandru Averescu a fost, de asemenea, prim-ministru al României în trei cabinete separate. El a murit în 1938, la vârsta de 79 de ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

56 + = 66