TĂIERI ȘI SUPLIMENTĂRI LA RECTIFICAREA BUGETARĂ

0
643

Rectificarea bugetara anuntata de Ministerul Finantelor va reduce bugetele a 8 ministere, printre care cel al Educaţiei, al Cercetării şi al Transporturilor.

Acestea nu au cheltuit până la mijlocul anului nici măcar jumatate din sumele alocate la începutul anului, aşa că banii vor fi redirecţionaţi la rectificarea bugetară care va avea loc cel mai probabil, joi.

Ministerul Finanţelor justifică tăierea unui miliard de lei de la Ministerul Educaţiei prin faptul că în semestrul I, instituţia abia a cheltuit 46% din bugetul aprobat. Aproape jumătate din suma va fi luata din banii alocati cheltuielilor de personal.

Alte  440 milioane lei vor fi tăiate de la asistenţă socială, în condiţiile în care abandonul şcolar în România este unul record în Uniunea Europeană, aprovimativ 18 la sută.

Actul normativ pentru programul ”Merg la școală” nu a fost promovat, aşa că el nu poate începe. Prin acest program elevii urmau sa primeasca vouchere de 250 de lei, pentru rechizite, carti si echipament sportive.

În acelaşi timp, Ministerul Fondurilor Europene va rămâne cu un buget mai mic, cu aproape 700 de milioane de lei.

Bani în plus vor primi primăriile, dar şi ministerele Dezvoltării Regionale, al Muncii şi SRI.

Deşi Ministrul Finanţelor propune majorarea cheltuielilor cu aproape 4 miliarde de lei, instituţia susţine  ca  deficitul bugetului general consolidat se va menține la nivelul de 2,76% din PIB.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

66 + = 69