ROMÂNIA, A CINCEA CEA MAI MARE DIASPORA DIN LUME

0
670

Un raport al  Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică  arată că între 2012 şi 2016,  numărul emigranților români a crescut de la 1,1  la 3,4 milioane, iar in prezent diaspora romaneasca este a cincea cea mai mare din lume.

Majoritatea românilor stabiliți legal în afara granițelor, 3,6 milioane, trăiesc astăzi în 36 de țări, precum Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Turcia, Austria, SUA, Canada, Australia ori Japonia care fac parte din OECD – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au job-uri pentru care nu se cere specializare.

În Italia se află cei mai mulți români: peste un milion. În  Germania sunt  680.000, iar în Spania 573.000. Cele trei țări sunt gazda a 93% din diaspora românească.

Cei mai mulți români cu studii universitare se află în Canada -77% și Statele Unite -54%. La polul opus se află Italia-7% români cu studii superioare, Germania și Spania, ambele cu aproximativ 17%.

Aproximativ 25% dintre românii din diaspora şi-au exprimat, în ultimii ani, dorinţa de a se stabili definitiv în străinătate dacă ar avea posibilitatea.

Potrivit aceluiasi raport, trei sferturi din declinul populaţiei României între anii 2000 şi 2018 , de la 22,4 milioane la 19,5 milioane, se datorează emigrării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =