TAXĂ PENTRU TOATE PUNGILE DIN PLASTIC! DE CÂND VOR PLĂTI ROMÂNII ACEASTA TAXĂ?

0
694

De luna viitoare, toate pungile subţiri vor fi taxate cu 15 bani bucata.

După ce au interzis fabricarea şi comercializarea pungilor de transport subţiri, cu mâner, de la 1 iulie 2019, autorităţile şi-au dat seama că pe piaţă sunt multe alte pungi fără mâner. Sunt vizate, în primul rând, acele pungi din plastic, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe şi legume, şi pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură.

Aşa că autoritatile vor taxa cu 15 bani – orice pungă. Ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu a declarat că vom plati pentru  toate tipurile de plastic, indiferent de grosime sau de mărime.

Sunt exceptate de la plată alternativele ecologice-biodegradabile şi compostabile, cum ar fi produsele  din amidon sau celuloză.

Magazinele mari şi câteva asociaţii au făcut campanii prin care promovează reciclarea. Unele dau bani sau fructe şi legume la schimb pentru plasticul adus de clienţi.

De asemenea, oficialii promit că în curând vor elimina de pe piaţă toate produsele din plastic de tipul paharelor şi tacâmurilor, de unică folosinţă. Între timp, România reciclează doar 16% din deşeurile produse, de trei ori mai puţin faţă de media Uniunii Europene.

În fiecare an ajung pe câmp peste o mie de tone de pungi, adică peste 500 de milioane de bucăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 41 = 48