10 TEHNICI PENTRU EFICIENȚĂ LA LOCUL DE MUNCĂ

0
717

10 TEHNICI PENTRU EFICIENȚĂ LA LOCUL DE MUNCĂ

Cea mai mare capacitate a minții este de a se concentra pe un singur lucru pentru o perioada mai lungă de timp. Concentrare înseamnă atenție, iar dacă îți dorești să îți crești puterea de concentrare e nevoie să îți dezvolți abilitatea de a acordă atenție unui anumit gând, unei sarcini sau unui obiectiv pentru o perioada de timp, fără a lasă distragerile să întrerupă concentrarea.Psihologii spun că sunt cel puțin 10 tehnici simple prin care putem crește puterea de concentrare de la o zi la alta:

  1. Pune o floare pe birou, aduci natura lângă tine.

Este recomandat să petreci cât mai mult timp în natură, iar atunci când acest lucru nu este posibil o floare pe birou este un substituent binevenit.

 2. La fiecare oră, ridică-te cel puțin 10 minute. Limfa trebuie să se miște!

Lucrând constant, mintea se obișnuiește cu activitatea pe care o face, iar riscul de neatenție crește. Limfa, de aproximativ 1,5 litri în corp, care stă pe loc și nu se mișcă, produce incapacitatea de curățare naturală a corpului, sistemul imunitar lucrând mai greu. Acest sistem este învățat încă din școală când ora înseamnă 50 de minute cu 10 minute pauză, cu toate acestea puțini sunt cei care profită de acest obicei sănătos.

 3. Când primești o sarcină, ordonează timpul pentru ea! Ordonează sarcinile de muncă pe cele mai dificile la început, atunci când sarcina e nouă și nivelul de atenție și de entuziasm este mai mare, de preferat în prima parte a zilei, când mintea este odihnită. Sarcinile mai ușoare lasă-le la final, atunci când nivelul de concentrare este mai mic și de preferat în a două parte a zilei, când suntem deja bulversați.

 4. Fiecare task este o provocare pentru tine.

Privește fiecare task că pe o provocare, deoarece potențial de învățare, inovare, evoluție este din plin chiar și din cele mai banale task-uri, cum sunt cele casnice (ex: spălatul hainelor sau alegerea detergenților din magazin).

 5. Înainte să pleci la lucru, vizualizează-te concentrat!

Mai demult era recomandat vorbitul în față oglinzii pentru a-ți urmări gestica, mimica etc. Tot prin vizualizare îți poți face o analiză comparativă între imaginea din prezent și cea din viitor, pentru a conștientiza care sunt elementele care pe care ai vrea să le îmbunătățești.

 6. Lasă bârfele pentru cei slabi!

A bârfi pe cineva înseamă a te opri din propria-ți viață care ar putea fi minunată, pentru a-i judeca pe cei din jurul tău. Trebuie să înțelegi că un astfel de demers te-ar putea face indiscutabil să nu îți atingi întregul tău potențialul uman, sau în termeni mai populari a fi constant în „curtea vecinului” înseamnă a nu-ți da curs propriului destin sau scop în viață.

 7. Scrie mesaje de recunoștință atunci când te simți epuizat. Atunci când exprimăm recunoștință, mintea primește un impuls reconfortant, că totul este bine, ceea ce îți va ajuta starea de epuizare. Totodată, sentimentul de gratitudine deschide căi pentru a aduce în viață ta mai multe lucruri bune.

 8. Pune-te în folosul altora, dar nu tot timpul!

Este de la sine înțeles că împreună suntem mai puternici și mai înțelepți, ceea ce înseamnă că atât tu te vei pune în folosul altora dar și alții se vor pune în folosul tău. Asigura-te doar că îți rămâne timp și pentru tine, chiar dacă uneori este greu să refuzi. Totodată, învață să faci chestii și singur când alții nu îți vor putea fi de ajutor. Făcând chestii singur evoluezi foarte mult.

 9. Măsoară ce lucrezi, prin rezultatele care vin.

Nimănui nu îi plac lăudăroșii, iar munca se măsoară prin rezultate. Un volum de muncă executat corect, în timpul cel mai scurt, va aduce indiscutabil rezultate bune.

  1. Depășește fișa postului.

Fișa postului este ceea ce vrea angajatorul de la tine, într-o descriere sumară. Nu te limita doar la ce scrie pe o foaie de hârtie. Depășește-ți atribuțiile, așa vei avea parte de un job mai puțin plictisitor, iar rutina nu se va instala niciodată, deoarece fiecare zi se va transformă într-o aventură, care va fi benefică pentru viitorul tău profesional și individual.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =