PĂGUBIȚI DE GRINDINĂ

0
746

Culturile de pepeni din județul Buzău suferă de pe urma grindinei căzute luna trecută, iar fermierii contabilizează pagube uriașe. Printre ei se numara si  sotii Harbuzariu, cultivatori de pepeni renumiti in orasul Pogoanele, care au investit sume uriase in cultura de pepeni galbeni si rosii, infiintata pe o suprafata de peste 3 hectare. Ei sunt însă și ghinionistii satului: luna trecută, grindina a facut prapad doar pe o fâsie care cuprinde cultura lor de pepeni si mici suprafete de floarea soarelui si porumb.

Zi de zi, cei doi soți au ingrijit plantatia,  iar in noptile foarte reci de la inceputul anului incalzeau cu candele tunelurile de folie sub care rasareau plantele.

Ei speră să obțină al doilea rod, acolo unde vrejul nu a fost tocat de grindină, iar pe porțiunile de teren compromise vor planta varză, pentru a-și amortiza din pagube. Soții Harbuzariu cred că au șanse mici să primească despăgubiri de la stat și s-au resemnat deja la gândul că vor rămâne cu pagubă mare, neavând nici asigurare pentru cultura de pepeni.

Luna trecută, judetul Buzău a fost măturat in mai multe rânduri de furtuni insotite de grindina, care au produs pagube mari in vita-de-vie si culturile de rapiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + = 27