CUM NE PROTEJĂM DE CANICULĂ?

0
749

Ultimele zile au fost caracterizate de temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei, iar veștile pentru viitor nu sunt mai bune. Vremea va rămâne la extreme. Vom avea parte de temperaturi de peste 30 de grade și ne vom confrunta cu furtuni violente. Pentru a evita problemele ce pot fi cauzate de caniculă, ar trebui să luăm câteva măsuri simple cum ar fi:

Izolarea ferestrelor

Montați temporar, între ferestre și perdele, un sistem de reflectare a căldurii. Veți observa că dacă lipiți de geam, de exemplu o folie de aluminiu, temperatura din locuință va scădea cu câteva grade. Draperiile, jaluzelele sau obloanele pot reduce și cu până la 80% căldura din casă, așa că dacă nu agreați ideea de a pune folie de aluminiu sau alte materiale speciale în geam, clasicele draperii, puțin mai groase vă pot scăpa de soarele dogoritor.

Evitați expunerea la soare

Pe timpul perioadelor de caniculă, încercați pe cât posibil să rămâneți în casă şi să limitați expunerea la soare. În cazul în care căutați să vă petreceți după amiaza în afara locuinței, căutați să vă petreceți timpul în clădiri publice dotate cu aer condiționat, cum ar fi biblioteci, magazine sau centre comerciale.

Mare grijă la alimentație

Pe timp de caniculă mâncați regulat, echilibrat şi ușor. Evitați utilizarea sării în exces și beți cât mai multă apă. Nu așteptați până apare senzația de sete, corpul poate fi deshidratat înainte ca aceasta să se instaleze. Cel mai bine ar fi să purtați o sticlă de apă în geantă, oriunde v-ați duce. Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat, ori au restricționare privind utilizarea lichidelor, sau au probleme de reținere a lichidelor trebuie să consulte un medic înainte de a crește aportul acestora.

Purtați haine lejere din materiale naturale

Dacă temperaturile de afară sunt ridicate și trebuie să ieșiți din casă îmbrăcați-vă cu haine ușoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cat mai mult pielea. Protejați-vă fața și capul purtând o pălărie cu boruri largi.

Aveți grijă și de cei din jur

Pe timp de caniculă nu lăsați niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise. Temperaturile din autovehicule pe timp de caniculă pot fi mortale.

Alina Răducan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =