CUM NE PROTEJĂM DE TEMPERATURILE CANICULARE?

0
940

Meteorologii ne avertizează că vom avea parte in continuare de zile caniculare, cu temperaturi foarte ridicate, de 38 / 39 de grade Celsius la umbră și de un indice temperatura-umezeala ce va depasi pragul critic de 80 de unitati.

Asta inseamna că umiditatea din aer este foarte ridicata, iar procesul de evaporare a transpiratiei din corpul uman este ingreunat.

Concret, pentru a putea elimina surplusul de energie termică este nevoie ca, în mediul înconjurător, temperatura să fie mai mică decât cea a corpului, adică sub 37 de grade Celsius.
Pentru a trece cu bine de aceasta perioada, medicii ne recomanda sa tinem cont de mai multe sfaturi. Asadar, trebuie sa evitam aglomeratiile, expunerea la soare sau efortul fizic intens, intre orele 11.00 si 18.00, sa purtam  haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare. De asemenea, o hidratare buna este benefica organismului, insa lichidele consumate nu trebuie sa fie prea reci, de preferat apa, sucuri naturale si ceaiuri caldute. Sunt excluse bauturile alcoolice, carbogazoase sau cele care contin cofeina.

Se recomanda sa mancam  fructe şi legume sau iaurt, evitand alimentele cu un conţinut sporit de grăsimi, în special de origine animală.

O protectie si mai mare trebuie acordata copiilor, persoanelor in varsta sau celor care sufera de boli cronice. Acestea din urma trebuie sa isi continue tratamentul, iar la cel mai mic semn de suferinta sa se adreseze medicului.

Pentru persoanele care lucreaza in aer liber, trebuie reduse intensitatea si ritmul activităţilor fizice, iar perioadele de repaus sa se faca în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 9 = 15