INVESTIȚII AFECTATE DE GRINDINĂ, NEASIGURATE

0
1133

În județul Buzău, grindina a produs pagube uriașe la sfârșitul lunii aprilie, atât în culturile de viță de vie din zona dealului Istrița, cât și pe terenurile agricole din Vadu Pașii și Săgeata. Fermierii își evaluează acum pierderile.

Un agricultor din Vadu Pașii, Ion Micu, spune că răpița cultivată în toamnă, pe aproximativ 30 de hectare, ajunsese la peste un metru înălțime și avea deja floare. În câteva minute de ploaie cu gheață,  cultura s-a transformat într-un lan de bețe, fără frunze și flori.

Pierderile sunt mari, iar investiția nu mai poate fi recuperată. Ion Micu nu și-a mai asigurat culturile de ceva vreme, după ce și-a pierdut încrederea în firmele de asigurări. Agricultorul spune că aceste societăți acceptă extrem de greu să acorde despăgubiri, atunci când e nevoie, alungându-i astfel pe fermieri.

Agricultorii din județul Buzău spun că varianta asigurărilor trebuie însă luată mai în serios, în contextul în care natura pare din ce în ce mai capricioasă. Ei speră, de asemenea, ca statul să ia în calcul și măsuri compensatorii pentru fermierii care suferă pierderi din cauza fenomenelor meteo extreme.

Potrivit Direcției Agricole Buzău, grindină cât oul de porumbel, căzută la sfârșitul lunii aprilie, a afectat aproape 1.000 de hectare de viță de vie și peste 1.300 de hectare de grâu, răpiță, porumb și floarea soarelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 62 = 71