CEAPĂ CULTIVATĂ PRINTRE MORMINTE

0
682

Criza terenurilor din orașe este atât de mare încât unii pun legume și în cimitire. Cel mai bun exemplu este la Buzău, unde o mică parcelă cultivată cu ceapă verde lângă mormintele din cimitirul evreiesc de la marginea orașului a început să atragă atenția trecătorilor. Oamenii își fac cruce și se miră că cineva poate mânca legume produse într-un asemenea mod. Specialiștii în horticultură spun că ceapă cultivată printre morminte nu pune în pericol sănătatea consumatorilor și că plantarea acestor legume într-un astfel de spațiu este doar o problemă etică.

Situație incredibilă la Buzău: în Cimitirul Evreiesc a început să se cultive…ceapă. Situat la ieșirea din oraș către Zona Industrială, Cimitirul Evreiesc din Buzău are o istorie de peste un secol. Trist este că locul unde se odihnesc pe veci evreii din Buzău arată astăzi mai rău decât atunci. Pentru că nimeni nu s-a mai îngrijit de lespezile, aleile și clădirile aferente, cimitirul a fost năpădit de buruieni și ciulini. Multe dintre pietrele funerare sunt sparte, zidul de cărămidă abia mai rezistă iar faţa da clădirii principale este scorojită. Ai zice că a fost abandonat, însă nu este deloc așa. O mică grădină cu ceapă verde, stropită de curând, este dovada că cineva “bântuie” periodic printre mormintele foștilor membri ai comunității evreiești din Buzău. Parcela cu destinație agricolă se află chiar la intrarea în cimitir, în văzul tuturor trecătorilor.

Sigur nu un membru al comunității iudaice din Buzău s-a apucat de grădinărit în cimitirul israelit, spun evreii din Buzău. Probabil este vorba despre un îngrijitor pus să aibă grijă de ansamblul funerar, spune unul dintre puținii evrei rămași în Buzău.

Specialiștii ne asigură că ceapă cultivată printre morminte, chiar dacă ajunge la piață, nu pune în pericol sănătatea consumatorilor. Plantarea acestor legume într-un astfel de spațiu este doar o problemă etică.

De-a lungul anilor, s-au perindat mai mulți chiriași în localul de la intrarea în cimitirul israelit, care pe vremuri era capela mortuară. Aici a locuit vreme de un deceniu o familie sărmană, ai cărei membri erau și paznici, și îngrijitori ai mormintelor. Cimitirul va intra într-un amplu proces de reabilitare, cu fonduri ale comunității evreiești din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 72 = 77