JUMĂTATE DINTRE APELURILE LA 112 NU SUNT URGENȚE

0
856

Timpul de aşteptare în Unitățile de Primiri Urgențe a fost prelungit, printr-un ordin al ministrului,  pentru cazurile care nu prezintă risc vital. Astfel, dacă până acum, potrivit legii, pacienţii aşteptau cel mult două ore până când erau preluaţi de un medic, acum, timpul se poate dubla. Autoritățile spun că au adaptat legea la realitate.

După ce trec de triaj, pacienţii sunt preluaţi de medici, în funcţie de gravitate. Urgenţele de cod roşu sunt în continuare preluate imediat.

În jur de 5 milioane de români merg anual la urgență. Iar la 112 se primesc peste 12 milioane de apeluri. Mai mult de jumătate nu sunt pentru urgenţe. Autorităţile au lansat ieri campania „Urgenţă este pentru urgenţe”,  care îşi propune să contribuie la educarea populaţiei din România cu privire la utilizarea raţională şi responsabilă a serviciilor medicale de urgenţă. Campania cuprinde două spoturi TV şi două spoturi radio, ce vor fi difuzate timp de un an.

Oficialii speră ca populaţia să înţeleagă că trebuie să se adreseze medicului de familie pentru afecţiuni cronice sau investigaţii medicale şi sistemului de urgenţă – pentru situaţii acute.

Potrivit unui studiu, aproape 20% dintre români s-ar prezența la UPU pentru rezolvarea unei probleme cronice, în loc să meargă la medicul de familie sau la specialist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 77 = 86