CEA MAI MARE CANTITATE DE DROGURI CAPTURATĂ DE DIICOT

0
961

Procurorii DIICOT  au descoperit zilele trecute aproape 1 tonă de cocaină, de puritate 90%, cu o valoare de piață de 300 de milioane de euro.

Procurorul-şef al DIICOT, Felix Bănilă, a declarat că drogurile erau doar în tranzit, urmând să fie scoase din România pe cale rutieră.

Potrivit unui comunicat DIICOT, la data de 24.03.2019 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Tulcea au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a doi cetăţeni sârbi, pentru săvârşirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.

În fapt, s-a reținut faptul că, în seara zilei de 20.03.2019, pe raza unei localități din județul Tulcea, dintr-un autovehicul tip dubiță, înmatriculat în București, a fost pierdut cu ocazia încărcării, un pachet ambalat  conținând 1 kg de cocaină.

Ulterior au fost efectuate investigații specifice cu privire la traseul mărfii și participanții la săvârșirea infracțiunii de către procurorii D.I.I.C.O.T. și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul D.C.C.O.

De asemenea, în dimineața zilei de 22.03.2019, pe malul Mării Negre, în zona localităţii Sfântu Gheorghe, județul Tulcea, a fost identificată o barcă răsturnată, iar pe mal și în barcă se aflau mai multe pachete suspecte, învelite în baloane de cauciuc, similare ca logo, mod de ambalare și conținut cu pachetul depistat în data de 20.03.2019.

Ambarcațiunea, înmatriculată în România, prezența un orificiu dreptunghiular în zona chilei și se află  într-o zonă de plajă, situată la cca. 2 km Nord, de gura de vărsare a Brațului Sfântu Gheorghe, în apa mării, la cca. 4 m de țărm.

Cantitatea totală identificată și confiscată a fost de 1040 kg cocaină, de  puritate 90%,  cu o valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro. Precizăm că, pe piața drogurilor, la momentul vânzării către consumatori, această cantitate urma să fie triplată, prin combinarea cu diferite substanțe specifice.

Din cercetările efectuate a rezultat că drogurile au intrat în România pe cale maritimă, că România era țară de tranzit și drept urmare, substanțele urmau să părăsească teritoriul nostru, pe cale rutieră.

Unul dintre inculpaţii în cauză a fost depistat la punctul de trecere a frontierei cu Serbia de la Porțile de Fier 2, într-un autovehicul înmatriculat în Serbia, în calitate de pasager.

În prezent sunt desfășurate activități de urmărire penală, inclusiv în cooperare cu autoritățile judiciare din Serbia, pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în traficul internațional de droguri ce formează obiectul acestui dosar.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul IGPF, scafandrilor Gărzii de Coastă, Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Tulcea și Constanța.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

88 + = 92