Româncele se simt discriminate la locul de muncă. Potrivit unui sondaj recent, trei sferturi dintre femei spun că au întâlnit cel puţin o dată, de-a lungul carierei, situaţii în care munca depusă de către colegii de sex masculin a fost mai apreciată de şefi, deşi a fost la acelaşi nivel sau chiar inferioară celei realizată de o femeie.
De asemenea, una din două românce consideră că o femeie trebuie să muncească mai mult decât un bărbat, pe o poziţie similară, pentru a câştiga aprecierea superiorilor. Sondajul mai arată că abordările diferite ale angajatorului încep încă din etapa recrutării.
Trei din zece femei au declarat că au fost întrebate în cadrul interviurilor dacă au copii sau dacă plănuiesc să aibă în viitorul apropiat, considerând că răspunsul la aceste întrebări ar putea influenţa hotărârea angajatorului. Decizia de a avea un copil afectează disponibilitatea angajatelor de a lucra peste program. Astfel, cea mai comună întrebare adresată în cadrul interviului a fost, pentru şase din zece femei, dacă sunt dispuse să lucreze în afara programului.
Un alt factor cu impact puternic asupra activităţii profesionale a femeilor îl reprezintă treburile casnice. 63% dintre respondențele sondajului spun că ele realizează cea mai mare parte a sarcinilor legate de îngrijirea locuinţei sau a copiilor, un sfert dintre respondente afirmând că împart aceste sarcini în mod egal cu partenerul şi doar 3% au declarat că partenerul se ocupă cel mai mult de activităţile casnice.
Trei din cinci femei susţin că locul de muncă nu le asigură un echilibru între viaţa profesională şi cea personală.