UN NOU CAZ DE PESTĂ PORCINĂ

0
537

Pesta porcină africană se extinde alarmant în județul Buzău. Ieri, pe un fond de vânătoare din comuna Cernătești, a fost descoperit cadavrul unui porc mistreț. În urma confirmării diagnosticului de pestă porcină africană, de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală Bucureşti, serviciile veterinare au intervenit şi au instituit imediat măsurile necesare, fiind delimitată zona afectată pe o rază de 13 km. Este al doilea porc mistreț găsit mort în acest fond de vânătoare, primul caz fiind semnalat la începutul lunii.  Crescătorii de porci din zonă sunt sfătuiți să își păstreze calmul și să aștepte informări din partea autorităților competente.

În prezent, în județul Buzău, pesta porcină africană evoluează în 12 focare din gospodării şi o exploataţie comercială, în 8 localităţi. Până acum, prin aplicarea  măsurilor de combatere a pestei porcine, au fost stinse 5 focare. Autoritățile fac față cu greu acestui fenomen, iar principalii vinovați sunt oamenii, care dau dovadă de inconștiență.

Pesta porcină africană este o boală  produsă de un virus care infectează porcii domestici și mistreții și este letală. Nu există vaccin pentru combaterea acestui virus. Boala nu se manifestă la om, ci doar la porci, factorul uman având în schimb un rol important în transmiterea acestui virus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here